Crna Gora izglasala Zakon o istospolnim brakovima

0
651
blank
Ilustracija: Shutterstock

Skupština Crne Gore danas je izglasala Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola. Za usvajanje Prijedloga zakona o istospolnom partnerstvu, bila je potrebna podrška 41 poslanika, a danas je izglasan glasovima 42 poslanika, javljaju crnogorske Vijesti.

Iz organizacije LGBT Forum Progres usvajanje zakona ocijenili su kao historijski korak u borbi za ljudska prava LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Zajedno sa organizacijom LGBTIQ Socijalni Centar, kao i cjelokupnom zajednicom koju okupljaju, pozdravili su usvajanje Zakona o životnom partnerstvu i čestitali svim LGBTI osobama ovaj historijski dan.

“Usvajanjem Zakona, koji prošle godine nije imao potrebnu većinu glasova, ispisana je nova stranica historije crnogorskog LGBTI pokreta i poslata je jasna poruka da građanska većina u Crnoj Gori stoji uz one koji su do danas bili obespravljeni i nevidljivi u očima zakona”, navodi se u saopćenju LGBT Forum Progresa.

Oni ističu kako činjenica da je konačno usvojen Zakon o životnom partnerstvu ima neizrecivo velik značaj za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

“Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost cjelokupne LGBTI zajednice. Kao organizacija koja niz godina zagovara pravno prepoznavanje istospolnih zajednica i kao aktivni učesnici Radne grupe koja je kreirala ovaj Zakon, veoma smo srećni zbog ovakvog ishoda koji smo dugo čekali. Sada ostaje ono ključno, primjena ovog zakona u praksi, što je sljedeći veliki korak u procesu zaštite ljudskih prava LGBTI osoba”, kaže se u njihovom saopćenju.

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar kazao je da je osjećaj neopisiv, ali da je put do suštinske jednakosti pred Crnogorcima.

“Osjećaj da su od danas ljubav i partnerstvo svih nas u LGBTI zajednici prepoznati i priznati u očima zakona je neopisiv. Ne mogu da kažem da smo od danas potpuno jednaki, jer je put do stvarne i suštinske jednakosti tek pred nama, ali je načinjen veliki korak naprijed u prepoznavanju da mi, istospolni parovi, uopšte postojimo. Skupština je stala na stranu jednakosti i ljubavi i poslala jasnu poruku da Crna Gora ide naprijed”, zaključio je Barac.

Izvor: Klix.ba