Đukanović: Podržat ćemo manjinsku vladu, ispunjen najveći dio uslova

0
401
blank
Foto: Screenshot

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, saopštio je večeras da je Glavni odbor (GO) stranke donio odluku da podrži formiranje manjinske vlade.

“Budući da je ispunjen najveći dio uslova koje je naša stranka postavila. DPS se nije bavio pitanjima partijske i personalne participacije u vladi, već prioritetnim politikama – i to u oblastima bezbjednosti, ekonomije, evropskih integracija i zdravstva. Na sjednici su usvojeni zaključci o navedenim temama, na kojima će DPS insistirati u radu vlade. Narednih dana javnost ćemo detaljno upoznati s odlukama o ovim pitanjima”, rekao je Đukanović na pres-konferenciji nakon sjednice GO-a.

Druga večerašnja odluka se, kako je naveo, odnosi na period prethodne dvije godine, u kom se DPS, prema njegovim riječima, potvrdio kao “politička i patriotska vertikala državne politike, sa jasnom vizijom budućnosti i kapacitetima za njeno ostvarivanje”, prenose Vijesti.me.

Na izborima 30. avgusta 2020. godine, DPS je, kaže Đukanović, demonstrirao u Crnoj Gori “do tada nezabilježen demokratski kapacitet”, i iste večeri priznao rezultate izbora, čime je, navodi, dao potpun doprinos mirnoj tranziciji vlasti.

“To je pokazatelj vitalnosti i snage DPS-a. Gdje su danas oni koji su licitirali da će DPS nakon gubitka vlasti pasti na 10 ili 15 odsto podrške birača, ili da ćemo doživjeti unutarpartijsku diobu? Gdje su oni koji su govorili da ćemo nakon poraza napustiti Crnu Goru i pobjeći zbog navodnih nepočinstava? Svi smo tu i rejting DPS-a je stabilan… Šta je bilo s planovima velikosrpskog nacionalizma za aneksiju Crne Gore u okviru projekta ’srpskog sveta’? Da li neko misli da su srpski nacionalisti odustali od tog nauma? Ne, vrlo su posvećeno radili, uložili velika sredstva, ali im nije moglo biti. Građani im to nisu dozvolili, a DPS je bio pretvrd orah za njih. Stali smo im na put i u Nikšiću, i na Cetinju, i kad su planirali da usvoje pogubni zakon o državljanstvu, i kad je trebalo održati prevarni popis, i kad su htjeli da potpišu ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom na štetu interesa Crne Gore”, naveo je Đukanović, dodajući da je DPS na kraju ispunio obećanje koje je dao – “srušio” Vladu u parlamentu.

Treća poruka nakon sjednice GO-a treba, kako je rekao, da se odnosi na predstojeći period, u smislu da je “ovo prvi korak ka obnovi pune državno-političke relevantnosti i nužne stožerne uloge naše partije u dostizanju evropske budućnosti naše države”.

DPS je, prema njegovim riječima, pokazao snagu da se bori iz nešto nepovoljnijeg opozicionog statusa.

“Pokazali smo sposnobnost da uviđamo i ispravljamo greške… Takav trend ćemo nastaviti. Vrijeme za nama je jasno demonstriralo da je DPS, sa svim svojim manama i vrlinama, uspjesima i pogrešnim odlukama, ipak najpostojaniji temelj odbrane vrijednosti savremene Crne Gore i nesporna lokomotiva razvoja našeg društva. Nema nikakve dileme da će DPS nakon narednih parlamentarnih izbora zauzeti mjesto koje mu pripada”, poručio je Đukanović.

Izvor: Vijesti.me