Episkop Boris proglašen za mitropolita CPC-a, mitropolit Mihailo osporava izbor

0
274
blank
Foto: Twitter / Screenshot

Na Dvorskom trgu na Cetinju održan je Opštecrnogorski zbor, na kojem je episkop Ostroško-nikšićki Boris Bojović izabran za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, pišu crnogorski mediji.

“Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorski – Njegovo Blaženstvo gospodin Boris”, naveli su iz Crnogorske pravoslavne crkve na društvenoj mreži X (Twitter).

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Reagovao mitropolit Mihailo

Mitropolit CPC Mihailo kazao je danas da se “uličnim mitinzima” ne može smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara.

“Propali politički miting, odnosno bezuspješni puč održan u organizaciji “Odbora za očuvanje CPC” 03. septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su “odluke” bez ikakve važnosti za CPC”, poručuje mitropolit Mihailo.

Mitropolit CPC poručio je da će Crnogorska pravoslavna crkva, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka “preduzeće kanonske, crkveno-ustavne zakonske mjere”.

Izvor: Agencije