FATIHA SA MUNARA SVIH DŽAMIJA U CG: Islamska zajednica obilježila vijek mira nakon Prvog svjetskog rata

0
933
blank

Odlukom Mešihata, jučer u 12.30 časova izučena je Fatiha sa razglasa na munarima svih džamija u našoj zemlji, u znak sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata i zahvalnosti Allahu za okončanje rata i nastupanje mira i pomirenja, saopštio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, prenio je portal CdM.

“U islamskoj tradiciji kur’anska sura Fatiha uči se za Božiju milost dušama umrlih”, objašanjava Fejzić.

Kako ističe, inicijativa za obilježavanje stote godišnjice od nastupanja mira i pomirenja nakon okončanja Prvog svjetskog rata potekla je od ambasada Njemačke i Britanije, sukobljenih sila u Prvom svjetskom ratu, koji je odnio milione ljudskih života, uključujući i veliki broj muslimana sa obije strane.

“Simboličnim obilježavanjem ovog značajnog datuma za mir u svijetu, Islamska zajednica ukazuje da je mir univerzalna vrijednost koja briše linije pobjednika i poraženih. Imajući u vidu da su, pored brojnih država, u obilježavanju mira i pomirenja učestvovale sve vjerske zajednice i crkve nadamo se de će ovaj dan biti pouka i podsticaj za uspostavljanje trajnog mira na Bliskom Istoku i cijelom svijetu”, poručio je Fejzić.