Ibrahimović-Cavusoglu: Crna Gora predstavlja interesantnu investicionu destinaciju

0
370
blank
Foto: mfa.gov.tr

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović održao je, tokom Prespa Forum Dijaloga u Ohridu, bilateralni sastanak sa Ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom.

Nakon razmjene mišljenja i stavova o aktuelnim geopolitičkim i regionalnim pitanjima, fokus razgovora bio je na potencijalima za dalje unapredjenje saradnje dvije države kroz investiranje u projekte na polju obnovljive energije, putne i željezničke infrastrukture, kao i u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Crna Gora na Republiku Tursku gleda kao na prijateljsku zemlju sa kojom nas dodatno vezuje partnerstvo u NATO savezu. Za nas je veoma važno da prijateljska država sa tako snažnom i potentnom ekonomijom kakva je Turska ima interesovanje za ulaganje u tekuće i planirane kapitalne projekte u Crnoj Gori. Naša saradnja je i sada na zavidnom nivou, ali njeni potencijali su daleko veći i ja vjerujem da ćemo u narednom periodu naći zajednički interes da se turska privreda snažnije uključi u projekte u oblasti obnovljive energije i saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori,

kazao je prilikom susreta mr Ervin Ibrahimović dodajući da je neophodno što prije naći model da se turski investitori informišu o investicionim potencijalima Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, istakao je dugu istoriju dobrih medjudržavnih odnosa dvije države i iskazao zainteresovanost da se turski investitori snažnije uključe u projekte zelene energije i saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori i druge projekte za koje bude bilo interesovanja.

Ministar Mevlut Cavusoglu istakao je da Crna Gora kao članica NATO – a i država koja je na pragu ulaska u EU sa snažnim investicionim potencijalom predstavlja interesantnu investicionu destinaciju za turske investitore. Investicioni potencijal Crne Gore i ekonomska snaga i iskustvo u oblasti zelene energije i saobraćajne infrastrukture Republike Turske predstavljaju snažan potencijal za dalje jačanje naših ekonomskih i prijateljskih odnosa, dodao je ministar vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske čestitao je mr Ervinu Ibrahimoviću imenovanje na funkciju Potpredsjednika Vlade i ministra kapitalnih investicija i poželio mu puno uspjeha u radu.

Sagovornici su se saglasili da učine napore na daljem jačanju ekonomske, političke i svake druge saradnje.

Izvor: gov.me