Olenik: Izbori u Nikšiću su prvi poraz srpskog sveta

0
635
blank
Foto: N1

Dvije stvari su očigledne nakon izbora u Nikšiću. Prva je porast podrške Demokratskoj partiji socijalista i predsjedniku Milu Đukanoviću, koji su na 80 procenata izlaznosti osvojili 41 odsto podrške. Ako se povuče paralela s vladavinom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji vlada sa 50 posto podrške, ali na 50 posto izašlih glasača, vidimo da on vlada neprikosnoveno od 2012. godine sa manjom podrškom nego što je ima DPS u Nikšiću, kazao je za Gradski radio advokat Aleksandar Olenik sumirajući rezultate jučerašnjih izbor.

Druga stvar je, smatra Olenik, to što se DPS nije borio samo protiv lokalnih stranaka, već je za protivnika imao i cijeli propagandni sistem, neku vrstu hibridnog rata iz Srbije. U taj rat, konstatuje sagovornik Gradskog radija, uloženo je mnogo novca, personalne logistike, a obilježili su ga brojni pritisci iz Srbije .

Građanski orjentisani glasači, kaže Olenik, kaznili su političku partiju URA jer su, kako ističe, uvidjeli da se verbalno zalaže za građansku državu, a u koaliciji je sa partijama koje imaju suprotnu politiku.

“URA je, uz svu pomoć Vlade Crne Gore, jedva prešla cenzus. Dritran Abazović ima opciju da se vrati svojoj politici i napusti vladajuću koaliciju na državnom nivou ili da nastavi da podržava tvrdu nacionalističku politiku iz Beograda”, rekao je Olenik.

Sagovornik Gradskog radija objašnjava da su jučerašnji izbori prvi poraz “srpskog sveta” .

“Većina onih koji su se na popisu u Nikšiću izjasnili kao Srbi, nije glasala za opciju Aleksandra Vučića. Pad podrške DF i velika podrška DPS-u, pokazatelji su da, ni u Nikšiću ni na nivou Crne Gore, Vučić neće moći da sprovodi politiku Velike Srbije, koje se on nikada nije odrekao, već joj samo promijenio ime”, kaže Olenik.

Olenik podsjeća da je Demokratski front, odnosno tvrdi nacionlizam koji promovišu uz podršku Srpske pravoslavne crkve, dobio 25, 9 posto glasova.

“Veći dio glasova otišao je građanski orjentisanim stranakama i Demokratama. Upravo ta činjenica Aleksandru Vučiću neće dopustiti da nastavi svoju politiku koju je ostvario u Republici Srpskoj”, zaključuje Olenik.

Izvor: CDM