Pregovori o novoj vladi: Manjinama pet resora, potpredsjedničko mjesto Bošnjačkoj stranci

0
1203
blank
Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

Manjinskim strankama u budućoj vladi trebalo bi da pripadne najmanje pet resora i potpredsjedničko mjesto koje bi pripalo Bošnjačkoj stranci.

To je epilog konsultacija predstavnika GP Ura sa manjinskim strankama koje su održane u utorak, prenosi Pobjeda.

Izvor Pobjede iz vrha manjinskih stranaka je otkrio da albanske stranke i Bošnjačka stranka pregovaraju zajedno u paketu, a da onda resore dijele između sebe.

“Albanske stranke očekuju tri resora, dok bi Bošnjačkoj stranci pripala dva resora plus potpredsjedničko mjesto vezano uz resor”, rekao je izvor Pobjede iz vrha manjinskih stranaka.

On je otkrio da konačan broj resora koji će dobiti manjine zavisi od toga ko su budući konstituenti vlade.

“Čekamo da vidimo da li ulaze SDP i SD, ali i SNP budući da je vrh stranke definitivno za, ali ne i pojedini odbori. SD, čini mi se, je prihvatio, tu je, dok su SDP-u neprihvatljivi neki najavljeni principi vlade. Od toga koliko će biti konstituenata zavisi i broj resora koji će nam pripasti, ali neće biti manji od pet”, rekao je Pobjedi izvor iz vrha manjinskih stranaka.

Pobjeda je ranije objavila da bi buduća vlada trebalo da ima 18 ministarstava plus tri potpredsjednička mjesta koja su vezana za resore.

Pregovore o manjinskoj vladi Ura je u utorak nastavila sa predstavnicima Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, kao i sa liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem i Nikom Đeljošajem iz Albanske liste. Predstavnici Ure razgovarali su i sa Fatmirom Đekom iz saveza ,,Jednoglasno“ kao i sa SD-om.

Predsjednik GP Ura Dritan Abazović ranije je najavio da će vlada biti oročena na godinu dana i to do predsjedničkih izbora.

Izvor: Pobjeda.me