PROSRPSKE PARTIJE U AKCIJI: Miodrag Lekić novi mandatar za sastav Vlade Crne Gore

0
229
blank
Screenshot/YouTube/Al Jazeera Balkans

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović proglasila je danas za mandatara za sastav nove vlade kandidata parlamentarne većine, lidera DEMOS-a, Miodraga Lekića, javlja Anadolija.

Đurović je takvu odluku donijela na osnovu izmjene Zakon o predsjedniku, koja predviđa da ukoliko predsjednik Crne Gore ne dodijeli mandat kandidatu koji ima dovoljan broj potpisa za formiranje Vlade, da to može uraditi Skupština.

“Skupština konstatuje da predsjednik Crne Gore nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, niti nakon stupanja na snagu izmjena zakona o predsjedniku, nije predložio mandatara za sastav 44. Vlade. Konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44. Vlade sa 41 podrškom poslanika”, navela je Đurović na sjednici Skupštine.

Parlamentarnu većinu čine DF, Demokrate, SNP i GP URA.

Lekić se zahvalio na potvrđenom povjerenju.

“Ovo nije moja personalana bitka, već zajednička. Predstoji nam ozbiljan rad. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike, ali ne žalim”, poručio je Lekić.

I dalje smatra da je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav, kada je odbio da mu dodijeli mandat za sastav nove Vlade. Lekić ističe da je Crnoj Gori potrebna deblokada Ustavnog suda.

“U iskušenju smo kredibiliteta. Ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da jesmo sposobni i da ćemo nastaviti da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja statusa mandata do sastavljanja vlade predstoji jedan period, taj period je predlaganja i sastavljanja Vlade i on neće ići lako”, naveo je Lekić.

Pokušaće, kazao je, da odgovori izazovu.

“Pokušaću da nađem strpljenja da nađemo mjeru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja koji bi trebao da je ispred tih interesa. Ukoliko ne bude toga, a pravićemo preciznu evidenciju svih odnosa prema tom procesu, teorijski gledano nije isključeno da ova vlada ne dobije poverenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustanem ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku mjeru”, poručio je Lekić.

Skupština Crne Gore je nedavno usvojila izmjene Zakona o predsjedniku, koje oduzimaju dio nadležnosti predsjedniku države. Iz Venecijanske komisije je stiglo mišljenje da takav zakon nije u skladu sa Ustavom, a slične poruke su se čule i od EU zvaničnika.

Šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon je tokom posjete Podgorici prošle sedmice poručila da bi formiranje Vlade na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore Crne Gore sa EU-om. Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je poručio da postoji mogućnost da Sjedinjene Države ne priznaju vladu formiranu na osnovu donešenog Zakona o predsjedniku.