Prvi neslužbeni rezultati: Mrtva utrka Đukanovićeg DPS-a i koalicije “Za budućnost Crne Gore”

0
550
blank
Ilustracija: Mondo

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopćio je da imaju 57,8 posto uzoraka glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.  

Prema prvim procjenama, lista “DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović” ima 34,4 posto, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 33,3 posto, saopšteno je iz CEMI-ja.

Koalicija “Mir je naša nacija” ima 12,6 posto, “Crno na bijelo” pet posto, Bošnjačka stranka 4,4 posto, Socijaldemokrate 4,3, SDP – Jaka Crna Gora tri posto, Albanska koalicija Jednoglasno 1,1 posto, Albanska lista 1,4 odsto, HGI 0,2 odsto, saopćeno je iz CEMI-ja.

Prve projekcije mandata na 63,4 obrađenog uzorka pokazuju da DPS i koalicija “Za budućnost Crne Gore” mogu da računaju na po 28 mandata, “Mir je naša nacija” na 10 mandata, “Crno na bijelo” na četiri. Po tri mandata Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista, i jedan AK Jednoglasno.

blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da je do 19 sati i 30 minuta na izbore izašlo 74,16 posto birača.

“Na nivou Crne Gore u birački spisak je upisano 540.036 birača, a na izbore je izašlo 400.470 birača”, rekao je Ivanović.

Na izbore je izašlo 11 lista koje učestvuju u utrci za 81 zastupničko mjesto u Parlamentu Crne Gore Iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) saopćeno je da je do 19 sati Pravnom timu CEMI-ja upućene 702 neprivalnosti, od čega 37,3 posto je prijavljeno od strane građana. Bilo je 60 prijava fotografisanog biračkog listića, a osam prijava se odnosilo na javno glasanje, kažu iz CEMI-ja. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na povredu tajnosti glasanja.

Analitičar Sergej Sekulović kazao je, u emisiji “Izborna noć” na TVCG, da je ukupno gledano kampanja imala gospodski okvir i evropski kontekst. Ljubomir Filipović, komentarišući visoku izlaznost, saopćio je da je crkva koja je uzela aktivno učešće u ovoj kampanji učinila da mnogi ljudi koji su do sada bili apstinenti, izađu na izbore.

Izvor: Faktor.ba