TUNELOM DO DROGE: Filmski pokušaj pljačke suda u Podgorici

0
187
blank
Foto: Pobjeda

Nakon što su u ponedjeljak službenici crnogorskog Višeg suda otkrili rupu u zidu depoa te institucije u kojem se skladišti dokazni materijal, alarmirali su policiju, a podgorički su mediji počeli nagađati šta je od dokaza nestalo.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić u utorak je prekinuo špekulacije i ustvrdio da nijedan od sudskih spisa ni dokaza nije ukraden.

“Ustanovili smo da su predmeti u depou pomaknuti s dotadašnjeg mjesta. Obavljen je popis, gotovo ništa ne nedostaje. Konstatirano je da su predmeti ispreturani. Informacije o tomu da je nešto ukradeno nisu istinite”, kazao je Savić.

Unatoč tome što je u depou Višeg suda u Podgorici samo u posljednje dvije godine uskladišteno gotovo deset tona droge koja je služila kao dokazni materijal, Savić smatra da se nije radilo o pokušaju pljačke, već pripremi pokušaja bijega.

“Sumnjamo da je meta bio lagan pristup sudu i prostoriji za zadržavanje”, kazao je Savić, dodavši da su zaposlenici Višeg suda na dobro skrivenom mjestu pronašli samo otvor tunela.

“Riječ je o tome da je ovaj otvor pravljen dulje vrijeme, na što ukazuju njegove dimenzije”, kazao je Savić.

Tajni tunel koji je prokopan do depoa Višeg suda u Podgorici nisu otkrili policijski inspektori tokom devetočasovnog uviđaja, već sasvim slučajno dvije službenice ovog suda tokom popisa deponovanih predmeta koji je rađen tokom čitave noći.

Jedna od službenica prilikom kratkog odmora dva sata iza ponoći osjetila je strujanje hladnog vazduha, što joj je na trenutak zasmetalo. Pošto se požalila koleginici da klima baš “bije“ dobila je odgovor da u toj prostoriji nema rashladnog uređaja. Koleginice su pogledale iza sebe i primijetile da kroz fajlove posložene na metalnoj polici naslonjenu na jedan od zidova bije hladan vazduh.

Zajedno sa još nekoliko kolega pomjerili su policu iza koje se ukazala rupa na zidu.

Nešto kasnije policija je otkrila drugi kraj tunela u desetak metara udaljenoj stambenoj zgradu u stanu koji je iznajmljen prije dva mjeseca, no nisu pronašli počinitelje.

Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Filip Adžić rekao je da se radi o svojevrsnom napadu na crnogorsku državu.

“Ovo je dobro isplanirana i organizirana akcija koja se mjesecima pripremala i koja nalikuje na akcijske filmove”, rekao je, dodavši da će crnogorska policija učiniti sve da otkrije počinitelje i da upravo traje popisivanje materijala iz depoa.