Vuksanović-Stanković Abazoviću: U Srebrenici ste održali govor koji vam je napisao Vučić

0
1315
blank

Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore premijer Dritan Abazović je odgovarao na pitanja zastupnika. Zastupnica SDP-a Draginja Vuksanović- Stanković kazala je Abazoviću da je u Srebrenici napravio historijsku sramotu Crnoj Gori.

On je odgovorio da je njegov govor u Srebrenici bio univerzalan.

“Bio sam i prošle godine u Srebrenici. Kada sam sišao sa bine poljubila me je majka Srebrenice. Hajka se digla jer su izbori u Bosni i Hercegovini. Da ne poznajem te ljude možda bih bio iznenađen. Ja sam pričao o univerzalnim kategorijama. Prva rečenica mi je bila da je ubijeno čovječanstvo. Problem je druge prirode. Problem je što treba kosmopolitski duh premijera Crne Gore ubiti, ne samo u Crnoj Gori. Ja to razumijem, jedan dio javnosti ne razumije. Genocid se desio nad Bošnjacima, i nad ljudima i osuđujem ga. Ne samo u Srebrenici, nego bilo gdje u svijetu, kao i ratne zločine”, poručio je on.

Na to ga je zastupnica SDP-a pitala zašto se onda izvinjavao majkama Srebrenice kad je imao kosmopolitski duh.

“Ja sam Vama jednom prilikom rekla da pokušavate da izigravate Mojsiju. Pošto imate kozmopolitski duh i ako je u ‘univerzalnom’ govoru u Srebrenici bilo sve u redu, zašto se nakon toga izvinjavali Majkama Srebrenice?”, upitala je premijera.

Abazović joj je na to odgovorio da je želio izvinjenjem smanjiti tenzije.

“Vi niste u Srebrenici održali univerzalni govor, no govor koji vam je napisao Aleksandar Vučić. Danas su vama najbolji odgovor dale Sarajlije, a dat će vam i država BiH.

Meni je žao što vi ne pravite razliku između ratnog zločina i genocida jer se genocid vezuje za rasu, vjeru i naciju jer neko je ubijen zato što je određene nacije. Možda ne bi bio ubijen da nije te nacije.

Svaki ratni zločin i genocid, utvrđen međunarodnim presudama ću da osudim bez obzira ko ga je i nad kime počinio”, replicirala je Vuksanović – Stanković.