Zbog zamjene beba u Crnoj Gori: Krivična prijava protiv medicinske sestre

0
742
blank
Foto: cdm.me

Iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) juče je, zbog propusta medicinske sestre, otpuštena majka sa tuđom bebom, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Zbog ovakvog propusta, menadžment KCCG razriješio je načelnicu i glavnu sestru Odjeljenja za terminsku novorođenčad, dok je protiv odgovorne medicinske sestre podnijeta krivična prijava, jer se osnovano sumnja da se radi o sabotaži, a ne o slučajnom propustu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz KCCG su kazali da prilikom otpusta medicinska sestra i porodilja nijesu primijetile da majka i beba nemaju isti broj.

“Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi. Navedeni propust je odmah uočen i otklonjen”, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su rekli da je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo o događaju odmah izvijestio menadžment KCCG i da je protiv odgovorne sestre pokrenut disciplinski postupak, radi promjene radnog mjesta i suspenzije.

“Ovo je jasan signal da dodatno pojačamo mjere bezbjedonosnih procedura prilikom otpusta”, kazali su iz te zdravstvene ustanove i dodali da će ubuduće prilikom otpusta, pored majke, pristvovati još neonatolog i dvije medicinske sestre.

Iz KCCG su napomenuli da je ovo prvi put da se ovakav propust dogodi u toj ustanovi.