ZUKORLIĆEV KANDIDAT U CG: Da li je Hazbija falsificirao potpise podrške?

0
986
blank

Državna izborna komisija jednoglasno je odlučila da građanima i civilnom sektoru omogući uvid u potpise podrške predsjedničkim kandidatima, potvrdio je Radiju Crne Gore sekretar te institucije Veljo Čađenović. DIK je utvrdio i da se potpisi određenog broja građana ponavljaju kod sva tri kandidata.

Na sajtu Komisije od ponedjeljka biće dostupna aplikacija, putem koje će moći da se provjere potpisi, kaže Čađenović.

Navodi da se kod prva dva predsjednička kandidata, Hazbije Kalača i Vasilija Miličkovića poklapaju 33 potpisa podrške, dok je kod trećeg, Marka Milačića utvrđeno skoro 200 istih potpisa kao na dvije prethodno podnesene kandidature.

“Ja sam i pretpostavljao da kako bude neki kandidat predavao da će toga biti u većem obimu”, kazao je Čađenović za Radio Crne Gore.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju kaže da je DIK odlučio da uvaži preporuku koje su dali još 2016.

“To je da pripremi zaštićenu web aplikaciju, preko koje će svi građani moći da provjere da li se njihov potpis nalazi uz neku kandidaturu. Tako da ćemo i mi moći da provjerimo brojne navode koje smo dobili od brojnih građana“, kazala je Kovačević.

Nevladinoj organizaciji Centar za demokratsku tranziciju (CDT) javilo se više građana koji sumnjaju da su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni i potpisi falsikovani za podršku jednom od predsjedničkih kandidata.