Krivične prijave rukovodstvu “Gradske toplane” zbog zagađenja rijeke Raške

0
193
blank

Novopazarska policija podnijela je Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv rukovodilaca “Gradske toplane” zbog zagađenja rijeke Raške izazvanog izlivanjem mazuta iz tog javnog preduzeća, saznaje radio Sto plus.

Prema saznanjima ovog radija, krivične prijave podnijete su protiv vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” Nemanje Mančića i tehničkog direktora Suada Suljkovića.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine kojim su obuhvaćeni oni koji “kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine zagade vazduh, vodu ili zemljište u većoj mjeri ili na širem prostoru”.

Mančiću i Suljkoviću stavljeno je na teret da su djelo izvršili iz nehata (član 260 Krivičnog zakonika, stav 2), a za koji je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dvije godine.

Građani Novog Pazara 4. juna su primetili mrlje u Raški i jak miris u blizini rijeke, a tri dana kasnije, tokom inspekcijskog nadzora, otkriveno je da se tečnost koja liči na naftne derivate u Rašku uliva iz cijevi u centru grada.

Pored republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, u istragu se uključila i novopazarska policija, a nakon nekoliko sati utvrđeno je da je tečnost koja zagađuje rijeku mazut iz “Gradske toplane”.

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Nemanja Mančić pojedinim medijima rekao je da je do “izlivanja došlo usled jakih kiša i da nije u pitanju ljudski faktor”.

Građani Novog Pazara zbog zagađenja Raške održali su dva protesta na kojima su tražili da se sankcionišu odgovorni, spriječe dalji ekološki incidenti i javnost obavesti o tome da li je izlivanje mazuta uticalo na zdravlje ljudi.

Izvor: Radiostoplus.com