Načelnica saobraćajne policije: Smanjen broj saobraćajnih nezgoda u Novom Pazaru

0
1138
blank
Screenshot/YouTube/SANA

U Novom Pazaru je od 1. januara do 31. oktobra ove godine evidentirano 330 saobraćajnih nezgoda, što je za 23,64 posto manje u odnosu na isti period protekle godine, izjavila je u Jutarnjem programu Sandžak TV Irma Kolašinac, načelnica Odjeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Novom Pazaru.

“Na području Policijske uprave u Novom Pazaru od 1. januara do 31. oktobra ove godine evidentirano je 330 saobraćajnih nezgoda, što je za 23,64 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine kada je evidentirano 408 saobraćajnih nezgoda. Za deset mjeseci 2020. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je devet osoba, tri vozača putničkih vozila, jedan vozač motocikla, jedan vozač bicikla, dva putnika u putničkom vozilu, jedan putnik na motociklu i jedan pješak. U istom periodu prethodne godine život je izgubilo pet osoba. Tokom ove godine 43 osobe zadobile su tješke telesne povrede, dok je u istom periodu prethodne godine 65 osoba teže povređeno. Od početka godine, 291 osoba je lakše povređena, a u istom periodu 2019. godine 322 osobe”, kazala je Kolašinac.

On navodi da su najčešći faktori saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta, pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača, propusti vozača zbog neiskustva i upravljanje vozilom pod uticajem alkohola.

“Pojačanim prisustvom saobraćajnih policijskih službenika na centralnim ulicama, raskrsnicama i u zonama škola, sprovođenjem različitih akcija, zatim preventivnim i represivnim radom pokušavamo da utičemo na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, odnosno težih posljedica u njima. Akcije su najčešće usmerene na kontrolu brzinu kretanja, vožnju pod dejstvom alkohola i korišćenje sigurnosnih pojaseva, koji se javljaju kao najčešći uzročnici saobraćajnih nezgoda”, kazala je, između ostalog, Kolašinac

Izvor: SANA