Novopazarac osuđen na 11 godina zatvora zbog ranjavanja dvije osobe ispred Policijske uprave

0
526
blank
Foto: Facebook

Viši sud u Novom Pazaru osudio je danas Hidaeta A. (47) iz ovog grada na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog teškog ranjavanja M.K. (41) i slučajne prolaznice M.M. (35), saznaje radio Sto plus.

Sudsko vijeće ga je, većinom glasova, proglasilo krivim za izvršenje dva krivična djela teška tjelesna povreda i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

On je, kako je utvrdio sud, nakon kraće rasprave 15. decembra 2020. godine, u blizini zgrade Policijske uprave, ispalio dva hica u M.K. dok je bio u vozilu, nanijevši mu prvim hicem teške, a drugim lake tjelesne povrede, za šta je osuđen na četiri godine zatvora.

Nakon toga, Hidaet A. je ispalio još pet hitaca ka vozilu M.K. od kojih je jedan, kako je sud ocijenio, iz nehata pogodio slučajnu prolaznicu M.M, udaljenu 81 metar, u predjelu grudnog koša, nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život. Za to mu je izrečena kazna od tri godine zatvora.

Zbog nošenja pištolja, kalibra devet milimetara, za koji nije imao dozvolu i koji je bacio u rijeku nakon pucnjave, Sudsko veće osudilo ga je na šest godina zatvora, odnosno, ukupno na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća rekao je da se u ovom slučaju ne radi o teškom ubistvu u pokušaju, što je smatralo Više tužilaštvo, jer Hidaet nije imao nameru da M.K. liši života već samo da ga teško povrijedi.

Takođe, nisu prihvaćeni argumenti odbrane da je tom prilikom djelovao u nužnoj odbrani jer materijalni dokazi nisu pokazali da je M.K. bio naoružan, kao i da je vjerovatno da bi koristio oružje tom prilikom, a da je bio naoružan.

Istom presudom, Viši sud je osudio Hidaetovog sina A.A. (25) na osam mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja.

Sud je utvrdio da je on pokušao da udari M.K. pesnicom u glavu i da je nogom udario u njegov automobil čime je “narušio javni red i mir i značajno ugrozio spokojstvo građana”.

Kako se radi o prvostepenoj presudi, Više tužilaštvo u Novom Pazaru i odbrana okrivljenih imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Izvor: Radiostoplus.com