Tereti se za podmićivanje i šverc kokaina: Sandžaklija Kemal Rastoder pred sudom u Zagrebu

0
368
blank
Screenshot/N1

Crnogorski državljanin Kemal Rastoder, osoba sa bogatom kriminalnom prošlošću, jučer je izveden pred Županijski sud u Zagrebu. Doveden je blindiranim vozilom specijalne Antiterorističke jedinice “Lučko” u znak predostrožnosti zbog njegovih kriminalnih veza i potencijalne opasnosti za njegovu sigurnost.

Optužbe protiv Rastodera su ozbiljne i višestruke. N1 Zagreb izvještava da se Rastoderu sudi ne samo za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama u Hrvatskoj, već da postoji niz postupaka protiv njega i u drugim zemljama. Osim toga, tereti se i za organizaciju šverca velike količine kokaina.

Ko je Kemal Rastoder?

Rođen je u Petnjici, u crnogorskom dijelu Sandžaka, a prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov Mercedes. Tom su mu prilikom amputirane obje potkoljenice i lijeva podlaktica.

Veze s kriminalnim svijetom čine ga kontroverznom ličnošću. Povezivan je s narkobosom Stjepanom Prnjatom i našao se na popisu crnogorske policije i tajnih službi. Povezuje se i s nedavno zaplijenjenih 115 kilograma kokaina u Belgiji, u kojoj je operacija vođena zajedno sa Srbijom, Luksemburgom i Holandijom.

Policajci trgovali informacijama

No, srž optužnice u Hrvatskoj tiče se korumpirane mreže među graničnom policijom. USKOK tvrdi da su Rastoder i još sedam osoba bili umiješani u podmićivanje graničnih policajaca u Policijskoj stanici Macelj kako bi se omogućilo nezakonito prelaženje granice i pristup povjerljivim policijskim informacijama.

Kako stoji u optužnici, kupci ovih informacija bili su uglavnom državljani susjednih zemalja, a među njima su trojica već identifikovana i optužena.

Istraga je postala javna kada je komunikacija među optuženima dešifrovana na aplikaciji “Skaj”. Pored Rastodera, bivši policajac i još dvojica graničnih policajaca su glavni akteri ove mreže korupcije.

S obzirom na ozbiljnost optužbi i dokaza, očekuje se da će proces protiv Rastodera i suoptuženih biti pod budnim okom javnosti.