Uhapšen Novopazarac zbog poreske utaje i pranja novca

0
379
blank

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odjeljenja za borbu protiv korupcije UKP, uhapsili su O.K. (1964) odgovorno lice PD “Oki NP gradnja“ iz Novog Pazara zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela poreska utaja i pranje novca u podstrekavanju.

U akciji koja je izvedena po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i u saradnji sa inspektorima poreske policije u Kragujevcu policija je uhapsila i B. R. (1982), odgovorno lice PR “Dušan Kop“ i PD “Dušan kop gradnja“ koji se tereti za krivično djelo pranje novca, kao i A. S. (1989) zbog krivičnog djela pranje novca u pomaganju, dok će za isto djelo protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Kako se sumnja, O. K. je od 2017. do 2021. godine u namjeri da delimično izbjegne obračun i plaćanje poreza na dobit pravnih lica za pet godina nadležnom poreskom organu podnio poreske prijave i bilanse neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja.

Na taj način O.K. je kako se sumnja izbjegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od 125.446.698 dinara i izbjegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala za isti period na iznos novca za koji je izvršio uzimanje iz imovine svog privrednog društva za svoje privatne potrebe i ličnu potrošnju u ukupnom iznosu od 767.331.334 dinara, a čime je izbjegao obračun i plaćanje poreza na prihod od kapitala u ukupnom iznosu od 135.411.407 dinara, oštetivši budžet Srbije za oko 260.000.000 dinara.

Postoje osnovi sumnje da je O.K. izvršio krivično djelo pranje novca u podstrekivanju na taj način što je uticao na B.R. da donese odluku, a kasnije mu dao jasne smjernica i uputstva kako da 767.331.334 dinara, koje je na osnovu lažnih faktura prenijet sa računa “Oki NP gradnja“ na račun PD “Dušan kop“ i isti dalje transferiše na veći broj preduzetničkih radnji i fizičkih lica, a između ostalih na račune osumnjičenih A.S. i četrdesetpetogodišnjaka, koji su potom, navedeni novac podizali sa saznanjem da potiče iz kriminalne djelatnosti i vraćali B.R. a on potom O.K.

Osumnjičenom O. K. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su B. R. i A. S., uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, a protiv četrdesetpetogodišnjeg muškarca biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Izvor: Tanjug