Ahmetović: Priprema za eliminaciju Mehmedagića je započela u Vladi RS

0
479
blank

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, komentarisao je hapšenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. On smatra da je opravdan revolt i pobuna zbog hapšenja direktora OSA-e.

Ističe da niko u ovoj zemlji nije protiv provođenja pravde i procesuiranja svakog onoga ko je na bilo koji način prekršio zakon.

“Višemjesečna kampanja da se skloni sa pozicije direktor OSA-e ušla je u završni krug koji crta glavna tužiteljica Gordana Tadić. Gordanina pravda podrazumijeva da se može napraviti spektakl kada se hapsi direktor najvažnije sigurnosne agencije i ratni šef obezbjeđenja prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića”, kazao je Ahmetović.

Naglašava kako nije uhapšen general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, iako je bila potpisana odluka o hapšenju osumnjičenog za ratni zločin genocida, piše Oslobođenje.

“Direktor OSA-e je uhapšen, nije uhapšen general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, koji je, kako piše u optužnici, osoba koja je pomagala i podržavala ubijanje Bošnjaka u istočnoj Bosni iako je znao da su to genocidni ciljevi da se bošnjačko stanovništvo u potpunosti istrijebi”, navodi Ahmetović.

On kaže da glavna tužiteljica nije htjela “spektakl” niti, prema njegovim riečima, nanijeti duševnu bol Karadžićevom generalu.

“Priprema za eliminaciju Osmana Mehmedagića je započela u Vladi RS-a, odnosno inspektoratu za prosvjetu, a pokušava je u djelo provesti Gordana Tadić nepoštujući odluke suda u Banjaluci koji je poništio odluku inspektora Vlade Republike Srpske vezane za validnosti diplome Osmana Mehmedagića”, navodi on.

Smatra da namjera glavne tužiteljice Tadić “očito nije bila provjera diplome nego eliminacija direktora OSA-e i otvaranje mogućnosti da politički naredbodavci Gordane Tadić preuzmu najvažniju sigurnosnu agenciju koja ima veliku ulogu u očuvanju ustavnog poretka BiH”.

“Izmicanje poluga koji čuvaju državu je projekat, projekat onih koji je pokušavaju stoljećima srušiti, glavni tužitelj u svakoj zemlji je na strani države, očito je da u ovom slučaju to nije. Poluge se mogu izmicati, ali najveća poluga državnosti njenog opstanka su građani koji vole svoju zemlju”, zaključuje Sadik Ahmetović.

Izvor: Oslobodjenje.ba