Albanija pokrenula istragu o ulasku dvojice Rusa i Ukrajinca u fabriku oružja

0
270
blank
Foto: Albanian Ministry of Defence

Albanija je saopćila da je pokrenuta istraga o razlogu zbog kojeg su dva ruska i ukrajinski državljanin ušli u vojno postrojenje Gramš.

Albansko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije da su dva vojnika lakše povrijeđena nakon što su uhapsili dvadesetčetvorogodišnjeg Rusa koji je unutar kompleksa postrojenja pokušavao da fotografiše. On se opirao hapšenju i sprejem je poprskao vojnike.

Još dvije osobe – tridesetrogodišnja Ruskinja i dvadesetpetogodišnji Ukrajinac uhapšeni su u blizini.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da je previše rano sa sigurnošću govoriti o motivu, ali je pri tom pomenuo geopolitiku čime je ukazao na moguću povezanost sa sukobima u Ukrajini, javlja Radio Slobodna Evropa.

blank
Foto: Albanian Ministry of Defence

“Kad se uzme u obzir širi regionalni i geopolitički kontekst ovo se ne može odbaciti samo kao obični, civilni incident, ali ne možemo ni ishitreno donositi zaključke”, naglasio je Peleši tokom posjete povrijeđenim vojnicima.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je ranije da su tri osobe osumnjičene za špijunažu ali nije objavio druge detalje.

Albanski mediji navode da su troje osumnjičenih blogeri koji često obilaze napuštene vojne baze i veća postrojenja u raznim zemljama.

U vrijeme komunističkog režima u Albaniji u postrojenju Gramš su se proizvodile ruske automatske puške AK 47 (kalašnjikov).

Izvor: FENA