BORČAK O NAPADIMA NA KAVAZOVIĆA: Da li je evropskim muslimanima dozvoljeno da prežive u Evropi?

0
215
blank

Melina Borčak, novinarka i autorica dokumentarnih filmova, oglasila se na svom Twitter profilu nakon napada na Reisul-ulemu Kavazovića koji je kazao da Bosna i Hercegovina mora biti spremna da se brani oružjem ukoliko institucije padnu.

Na svom Twitter nalogu, kako ona kaže, pojasnila je javnosti kako nastaje i kako se propagira “antimuslimanski rasizam”.

“Zbunjenost, lažne izjave, uništavanje progresivnih muslimana… očekuju da će muslimani prihvatiti to iz straha. Nećemo”, kazala je Borčak.

Kako je navela, da su pojedinci pozvali na “ubistvo” Huseina ef. Kavazovića, ali im to nije uspjelo, te je napomenula da je on jednom preživio logor i da ga sada kritikuju zato što se nije želio tamo vratiti, prenosi Radiosarajevo.ba.

Napomenula je i to da je zahvaljujući njemu Prva povorka ponosa prošla u miru, te da su svi imami širom Bosne i Herecegovine morali napomenuti građane da je nasilje protiv LQBTQ populacije strogo zabranjeno u islamu.

Uz to Borčak je podsjetila i na njegovu izjavu tokom rata, neposredno nakon genocida u Srebrenici.

“Draga braćo i sestre, oni su ubijeni od strane četnika. Osveta se ne smije počiniti nad srpskim civilima. Četnici su u Srebrenici počinili genocid, a ne Srbi, nisu svi Srbi četnici”, kazao je tom prilikom Kavazović.

Ovim izjavama Melina je pokušala javnosti prenijeti stav Reisul-uleme, koji nikada nije pozvao na nemire, a uvijek je davao svoj doprinos miru i stabilizaciji u Bosni i ercegovini, pa čak i u najgorim trenucima naše domovine.

“Kao što mnogi znate, tokom 2021. i 2022. godine u Bosni i Hercegovini vladao je strah od ponovnog rata, koji još uvijek nije prestao”, dodala je novinarka, te je kazala da je strah opravdan.

S obzirom da napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine su nastavljene, Melina je opravdala izjavu Reisa koji je kazao da ukoliko institucije BiH padnu, Bosna i Hercegovina mora biti spremna da se brani oružjem.

“Da li je evropskim muslimanima dozvoljeno da prežive u Evropi?”, upitala je ovom prilikom, te je kazala kako je, neopravdano, Reis prozvan zbog “ratnog huškanja”.

“Kako bi uništio muslimane ne moraš ubijediti narod u svoje racističke navode, samo ih trebaš zbuniti”, zaključila je Borčak.

Izvor: Radiosarajevo.ba