CYBER KRIMINALCI POKRALI LJUDIMA MILIONE: Dva hakera sa Kosova uhapšena po zahtjevu SAD-a

0
805
blank

Sud na Kosovu je naredio privođenje dva muškarca na zahtjev tužilaštva SAD zbog učešća u međunarodnom cyber kriminalu pri čemu su pojedinci i kompanije oštećeni za više od 530 miliona dolara, prenosi Reuters. Dvojac Besart Hoxha 25 i Liridon Musliu 26, su među 36 osoba osumnjičenih za krađu identiteta i kompjutersku prevaru.

Jedanaest ljudi je već uhapšeno u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Srbiji. Kosovskom dvojcu je određen jednomjesečni pritvor. Američko tužilaštvo je pojasnilo da su svi bili dio internet mreže “Infraud”, odnosno sofisticiranog foruma koji je omogućavo kupovinu ličnih podataka i šifri koji su otuđivani širom svijeta.

Grupa je djelovala pod sloganom “In Fraud We Trust” (“Vjerujemo u prevaru”), koju je osnovao 2010. godine ukrajinski haker Svyatoslav Bondarenko. Među podacima koje su ukrali 795.000 login podataka za bankovne račune u HSBC, desetine PayPal računa, brojeva kreditnih kartica.

Korisnici foruma su mogli i kupovati viruse i štetne programe za određeni iznos novca. Vlasti iz Prištine kažu da su SAD tražile izručenje uhapšenih, ali još uvijek nije odobren sporazim o ekstradiciji.