Dan Bošnjaka na Kosovu: Nedostatak udžbenika na bosanskom jeziku i nezaposlenost veliki problem

0
616
blank
Foto: AA

Kancelarija za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova organizovala je danas prijem povodom proslave 28. septembra, Dana Bošnjaka Kosova , javlja Anadolu Agency (AA).

Merdžan Osmani, savetnik premijera Kosova iz bošnjačke zajednice čestitao je svim Bošnjacima Kosova, ali u regionu njihov dan.

Osmani je, međutim, istakao da je najveći problem Bošnjaka njihovo političko nejedinstvo. On je kazao da je bošnjačka zajednica i 20 godina od završetka rata i 11 godina od proglašenja nezavisnoti Kosova i dalje u dubokoj krizi i nema zajedničku nacionalnu strategiju za rešavanje problema svoje zajednice.

“Ima određenih pomaka po pitanju naše zajednice, ali ima dosta nedostatka. Kao bošnjačka zajednica nismo završili proces decentralizacije”, kazao je Osmani, naglasivši da još uvek nema nije opštine sa bošnjakom većinom na Kosovu.

Drugi problem Bošnjaka je, po rečima Osmanija, obrazovanje, jer ne postoje ni dekvatni uslovi niti udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku.

Osmani je naveo da je treći problem koji tišti bošnjačku zajednicu, problem zapošljavanja, te je kazao da se zakonska kvota od 10 posto za manjine u javnim iznstitucijama i organizacijama ne poštuje.

“Želimo da uputimo poziv i svim albanskim liderima, ko god bude došao za premijera, da posebno obrati pažnju na poštovanje zakona i Ustava koji jasno i nedvosmisleno kaže da kada je zapošljavanje u javnim institucijama treba da se broj donekle ispuni”, kaže Osmani.

Obeležavanje Dana Bošnjaka je proteklo bez lidera i političkih prdstavnika iz bošnjačke zajednice, koji su zauzeti predizbornom kampanjom.

Izvor: Anadolu Agency