Duraković: Nakon iskaza Fate Orlović, Ramiz Salkić treba podnijeti ostavku

0
884
blank

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković izjavio je da, nakon što je u javnost izašla informacija da je potpresjednik Republike Srspke (RS) Ramiz Salkić posredovao u pritiscima da Fata Orlović proda svoju zemlju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, potpredsjednik RS-a ima moralnu dužnost da podnese ostavku.

“Cijela povratnička zajednica bila je uz Salkića kada se našao na meti ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača, svi su ga podržali kada je molio za pomoć nakon što ga je predsjednik RS-a Milorad Dodik izbacio iz Palate predsjednika RS-a”, podsjetio je Duraković.

Kako navodi Duraković, Salkić se vratio “političkim igrankama” kod prodaje Rudnika Ljubija, pregovaranjem sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iza leđa Domovini, time što je svoje najbliže ostavio u Federaciji BiH, a u RS je dolazio samo na ekskurzije i u svrhu fotografisanja.

“Svjesno je radio na urušavanju međustranačkog dijaloga u Domovini, nadao se da neće doći do Potočarske deklaracije o jedinstvenom probosanskom bloku. Sa jatacima iz drugih političkih stranaka je radio na tome da dođe do raskola na liniji SDP-SDA”, ističe lider “Odgovora”.

Za kandidaturu Salkića za predsjednika RS-a kazao je da je to bilo pitanje o kojem ‘nema pregovora’.

“Svojim istupima je učinio da javnost u Sarajevu misli da mimo njega nema drugog Bošnjaka u institucijama u Banjoj Luci. Konačni udarac meni i svima koji su bili spremni preći preko svega, bila je istina o crkvi u Konjević Polju i svemu što je rekla Fata Orlović”, rekao je Duraković.

Stoga, zamolio je potpredsjednika RS-a da podnese ostavku i preuzme moralnu odgovornost za stanje u kojem se bošnjačka zajednica nalazi u RS-u, saopćeno je iz Pokreta “Odgovor”.