Edi Rama optimista u pogledu pomoći svijeta Albaniji nakon zemljotresa

0
576
blank
Foto: Anadolija / Arhiv

Albanski premijer Edi Rama rekao u srijedu da je zadovoljan međunarodnom podrškom koju je dobio na NATO samitu u Londonu u rješavanju posljedica zemljotresa magnitude 6,4 stepeni, u kojem je poginula 51 osoba, a više od 3.000 ih povrijeđeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rama je prije odlaska sa samita NATO-a u Londonu rekao da je imao pozitivan sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i drugim liderima iz Evrope i Kanade i da je dobio pozitivnu reakciju na njegovu težnju za održavanjem međunarodne donatorske konferencije.

Evropska unija i Ujedinjene nacije koordiniraju međunarodne napore, uključujući one iz Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se pomoglo Albaniji nakon zemljotresa koji je pogodio više od polovice stanovništva te zemlje.

Ursula von der Leyen, nova predsjednica Evropske komisije, poručila je preko Twittera da je izvršna vlast EU Albaniji obećala 15 miliona eura i da će pomoći u organizovanju donatorske konferencije.

Zemljotres, koji se dogodio 26. novembra, oštetio više od 11.000 objekata i ostavio oko 12.000 ljudi bez krova nad glavom. Oni su se sklonili u hotele, javne zgrade, šatore, kod rodbine ili u susjednom Kosovu.

Najgore pogođena područja bili su Drač, popularno ljetovalište za Albance, tridesetak kilometara zapadno od Tirane, i obližnji grad Thumane. Mnoge škole u tim područjima i dalje su zatvorene.

Izvor: Anadolija