Filipović: Nikada više akademika, a manje nauke i rezultata

0
1014
blank
N1

Akademik Muhamed Filipović je za N1 kazao da u BiH danas “ne postoji opozicija, jer nema ideje” te da je obrazovanje uništeno jer imamo “nikada više doktora i akademika, a manje rezultata”.

Filipović je gostujući u okviru jutarnjeg programa Novi dan kazao da se “moramo posmatrati u projekciji svjetskih prilika”.

“Moramo sebe posmatrati u projekciji svjetskih prilika. Naša historija pokazuje da nam je viša sila određivala položaje i uloge. Svojevremeno kada je Berlinski kongres odlučivao o BiH i Balkanu, Karl Marx je napisao jedan članak gdje je kazao: Loše je to što pokušavaju uraditi na Balkanu jer se tu nije još rodio jedan narod sa kapacitetom da stvori historijsku tvorevinu. Dok su postojale neke velike strukture državne, onda je tu vladao neki red. Kada su nestale te sile onda je nastao haos. Prvo smo se međusobno počeli tući, pa onda ostalo”, kazao je Filipović i dodao:

“Kod nas je prvo, kad se posmatra naš položaj, mi smo proizvod nerazumijevanja Zapada prema našoj prirodi. Kada je rušen komunizam, smatrali su da će najlakše srušiti jugoslovenski komunizam. Ruski se komunizam sam urušio na svojoj nesposobnosti, a jugoslovenski je nešto pružao ljudima i jedva su ga srušili”.

Kada je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji i najavi ovogodišnjih izbora u oktobru, Filipović je kazao:

“Ne vjerujem da postoji opozicija, jer nema ideje. Svakome je dosta jedne vlasti dugo, da mi je rođeni babo kad je toliko nad glavom. Prvo moramo da budemo na čisto u čemu je bit naše tegobe, šta utiče na našu nesposobnost da rješavamo probleme. Političari ne mogu i ne žele to raditi jer je njima ugodno. Oni su osvojili svoje kneževine, u jednoj vlada jedan, u drugoj drugi, u trećoj treći”.

Filipović je dodao da su političari vješti i slatkorječivi, na primjeru Aleksandra Vučića.

“Pogledajte npr. Vučića koji je slatkorječiv i vješt političar. On neprestano naglašava da želi dobre odnose između Srba i Bošnjaka, ali ne između Srbije i BiH. Ne želi da prizna BiH kao cjelovitu državu, jednaku srpskoj državi. Ništa se bosanska država nije sporije razvijala nego srpska”.

Šešir kao zaštitni znak i čuvena izjava?

“Rekao sam da mi mogu skinuti glavu, ali nikada šešir. Šešir je najuniverzalnija kapa. Ja sam nosio uvijek najbolje šešire Borsellino, lagane. Imao sam zbirku od 27 šešira ali sam mnogima poklanjao u ratu šešire kad sam vidio da ih prži sunce a ćelavi su. Sada sam spao na nekih 12. Vi možete kupiti najskuplje odijelo, ali ako niste navikli na tu odjeću onda odijelo bježi s vas i nikako vam ne može stajati. Danas su bh. političari vrlo skupo obučeni. Kad bi “metnuli” šešir, fali nešto ispod njega”.

Da li je odlazak mladih jedan od najvećih problema bh. društva?

“Ako vas neko 20 godina minorizira i ništa ne učini za vas, istovremeno reducira mogućnosti koja je vama dostupna. Uništeno školstvo, nauka, univerziteti, važi pravilo “en ten tini, ti ćeš biti doktor”. Nikada u historiji nismo imali više doktora i akademika, a manje intelektualne supstance, nauke, rezultata. Zadnjih 15 godina komunizma smo ovdje imali cvjetanje muzičkog života, književnog. Mak Dizdar, Meša Selimović, Derviš Sušić, Skender Kulenović su svjetski književnici koji su nagrađivani, danas nemamo nikog”.

Filipović je još kazao da se dnaašnji političari i moćnici mogu nazvati “hadži Uzimaga”.

“Sve što su mogli oteli su mi. Bili mi dali dvosobni stan da smjestim knjige, pa su me izbacili. Čak sam potrošio pare da to renoviram, a Sud me deložirao. Nedavno su mi dali neki karton na kojem piše “Povelja za životno djelo”. Komično je. Ima jedan izraz, Sarajlije su jako pametni ljudi koji znaju naći formulu. Bio je ovdje termin za jednog čovjeka kojeg sam tražio, rekli su mi da tražim “hadži-Uzimagu” jer uzeše sve. Ovdje su sve “hadži Uzimage”. Svi nas upućuju na budućnost, a mi budućnosti nemamo”.