Haradinaj: Umjesto ultimatuma i prijetnji neka Srbija donese odluku o uzajamnom priznanju

0
1064
blank

Povodom najava Aleksandra Vučića da će oko Đurđevdana, 6. maja, biti poznato na koji način će Beograd odgovoriti Prištini na nametnute stopostotno uvećane takse na robu iz Srbije, kosovski premijer Ramush Haradinaj, apeluje da umjesto, kako je rekao, “ultimatuma i prijetnji” Srbija donese odluku o uzajamnom priznanju, piše Faktor.ba.

Haradinaj je novinarima u Prištini rekao kako ne želi da prejudicira šta će se dogoditi 6. maja, ali apeluje na sve srpske donosioce odluka da se, kako je rekao, “umjesto ultimatuma vrate za sto i postignu sporazum o međusobnom priznanju”. Već je viđeno, kazao je, da ultimatumi i prijetnje ne donose napredak na Balkanu.

“Srpski lideri bi trebalo da sjednu kako bi postigli sporazum o uzajamnom priznavanju, sa Kosovom u postojećim granicama”, rekao je Haradinaj, prenose prištinski mediji.

Kosovski premijer Ramush Harsdinaj govorio je i o predstojećem mini samitu u Berlinu, kazavši kako ne zna da li bi taj sastanak mogao deblokirati dijalog između Beograda i Prištine i da ništa ne zna o eventualnom sporazumu koji bi, kako su ranije prenijeli neki prištinski mediji, mogao biti postignut tom priikom.

Izvor: Faktor.ba