Haradinaj: Vučić nam ne može bezgranično testirati strpljenje

0
726
blank

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je u srijedu preko Facebooka da nema podjele Kosova, niti će biti razmjene teritorija.

On je na ovoj društvenoj mreži napisao da se Srpska lista treba vratiti za stol i diskutirati o zajedničkim temama za dobrobit svih građana Kosova.

“Ultimatum je pogrešan pristup, jedina formula je legitimna i ustavna osnova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić treba shvatiti da naše strpljenje nije bezgranično i da ćemo braniti naše pravo”, napisao je Haradinaj.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj je kazao kako mu se ne sviđa retorika koju Vučić i direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurića koriste kada govore o Policiji Kosova.

blank

On smatra da je jezik kojim o pripadnicima policije govore Vučić i Ðurić “rasistički, šovinistički i neprihvatljiv”.

‘Policija Kosova je multietnička’

Dodao je da policijska akcija privođenja Ðurića u ponedeljak u Mitrovici nije bila usmjerena protiv zajednice kosovskih Srba, već protiv “službenika” koji je, prema stavu kosovskih institucija, ilegalno stupio na Kosovo.

“Jezik koji za Policiju Kosova koriste Vučić i Ðurić je rasistički, šovinistički i neprihvatljiv. Ova akcija nije bila uperena protiv zajednice kosovskih Srba. Tim prije jer je Polcija Kosova multietnička institucija, a i mnogi njeni članovi su iz srpske zajednice”, naveo je Hoxhaj na svom Facebook profilu.

Ponovio je da srbijanski zvaničnici, koji, kako je naveo, misle da mogu kršiti Ustav i zakone Kosova, kao i sporazume postignute u Briselu, nisu u pravu i oni će, naveo je on, odgovoriti po zakonu.

Zaključio je da je policija prilikom hapšenja Đurića postupala po zakonima i Ustavu Kosova, uz poštovanje sporazuma koje su predstavnici Srbije i Kosovepostigli u Briselu.