Hoti: U ponedjeljak sa Vučićem o međusobnom priznanju

0
557
blank
Foto: Armend Nimani/AFP

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će u ponedjeljak na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu razgovarati o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Na osnovu obaveza koje smo preuzeli na samitu u Parizu 10. jula 2020. godine, kao i podrške koju smo dobili od predsjednika Macrona i kancelarke Merkel, u ponedjeljak se u Briselu sastajemo sa srpskom stranom radi dijaloga o konačnom sporazumu o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”, napisao je on na Facebooku.

Prema Hotiju, neće biti posebnih sporazuma o pojedinim pitanjima, već samo sporazum o obostranom priznanju.

“Dogovor se postiže samo kada je zaključen uz uzajamno priznavanje. Neće biti posrednih, djelimičnih ili kreativnih sporazuma koji problem neće riješiti zauvijek. Postojaće samo konačni sporazum o uzajamnom priznavanju, koji je sistematičan i uključuje sva pitanja koja se moraju riješiti između dvije nezavisne države na osnovu konvencija, standarda i međunarodne prakse regulisanja odnosa između dvije nezavisne države”, napisao je Hoti na Facebooku.

Izvor: Beta