Izetbegović: Branit ćemo državu, njene institucije i temeljne vrijednosti bošnjačkog naroda

0
337
blank

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović održao je večeras tribinu u Starom Gradu u Sarajevu.

Izetbegović je podsjetio na niz posjeta gradovima i mjestima širom Bosne i Hercegovine nakon jenjavanja pandemije koronavirusa u posljednjih godinu i po, te je istakao veliki odziv građana i odličnu atmosferu tokom svake posjete.

“Ljudi osjećaju da se nešto dešava i da trebamo biti na okupu”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, naročito o ekonomskoj situaciji, Izetbegović je ocijenio da situacija nije onakva kakva bi trebala biti i kakvu građani zaslužuju, ali da je dobra uzimajući u obzir sve otežavajuće okolnosti, kako one političke tako i one uzrokovane pandemijom koronavirusa i migrantskom krizom. U tom kontekstu je podsjetio na rezultate rada Vlade Federacije BiH u posljednjem mandatu, u kojem su svi ekonomski parametri značajno uvećani.

“Moramo jačati BiH na svaki način, u skladu sa Ustavom i zakonom. Neki pokušavaju da utišaju Bošnjake, da im nametnu autocenzuru i akcija je oštra. Moramo prepoznati te stvari i mora nam to biti jasno. Ne može se ignorisati masa tradicionalnih Bošnjaka i ne može se njihova volja izbrisati”, poručio je Izetbegović.

Kao ključni vanjskopolitički cilj, Izetbegović je izdvojio nastavak puta BiH ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji. U narednom periodu će, dodao je, biti potrebno braniti državu, njene institucije, ali i temeljne vrijednosti bošnjačkog naroda na koje se ponovo nasrće.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Izetbegović je kazao da se atmosfera u BiH 2022. godine značajno razlikuje od one iz 1992. godine, s obzirom da danas BiH ne prijeti opasnost kakva je prijetila prije 30 godina, ali i da je danas mnogo lakše braniti državu jer je, kako je kazao, u međuvremenu izgrađena tvrđava, odnosno državne institucije.

“U zemljama EU-a svake godine nedostaje milion radnika koji nisu rođeni u tim zemljama. Industrija im raste, a stanovništvo se smanjuje. Naša dijaspora je već uveliko prisutna vani i svi imaju nekoga ko im može pronaći posao. Oni u EU imaju nešto sa čime se mi sada teško možemo nositi, ali možemo popravljati uvjete ne bi li zadržali mlade. Irsku je napustilo četiri petine stanovništva u posljednjih 150 godina, a sada se vraćaju nazad.

U vezi robotike i visokih tehnologije, one su već prisutne na svim stranama. To nisu humanoidni roboti već visokosofisticirana tehnologija koja pomaže u proizvodnji i svakodnevnom funkcionisanju. I mi ćemo morati ići tim putem jer je to trend koji je prisutan u cijelom svijetu. To nije budućnost već sadašnjost”, kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje o odlasku mladih i reakcijama na izjavu o upotrebi visokosofisticirane tehnologije u proizvodnji.

Govorio je Izetbegović, odgovarajući na pitanje o izmjenama Izbornog zakona i Ustava, o potrebi uspostavljanja balansa između etničkog i građanskog modela u BiH.

“Morat će se naći rješenje koje će onemogućiti dominaciju mnogobrojnijih naroda nad onim malobrojnijim, ali i dominaciju malobrojnijih naroda nad onim višebrojnijim. U Domu naroda FBiH se mogu štititi isključivo vitalni nacionalni interesi, a ne da se zaustavljaju svi procesi”, izjavio je Izetbegović.

Izvor: Faktor.ba