Izetbegović o sastanku sa Vučićem: Neće mi kruna pasti s glave ako odem u Beograd

0
1563
blank
Screenshot/Hayat TV

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da namjerava razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u narednom periodu.

“Nismo još uvijek precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori da se ode na taj sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići. Ja ću otići na svaki sastanak koji može spriječiti jedan loši scenario i mogu utjecati da se stvari smire i idu u pravom smjeru”, kazao je Izetbegović gostujući u programu FTV-a.

Na pitanje da li će sastanak biti u Banjoj Luci, Beogradu ili Sarajevu, kazao je kako mu to nije toliko važno.

“Nije meni toliko važno. Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd. Kanim razgovarati i postići ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes. Da nije bilo SNSD-a i Dodikove politike ovo bi bila skoro normalna zemlja danas, sa puno visočijim životnim standardom, bili bismo pred vratima EU i ušli bi u NATO”, izjavio je on.

Na pitanje prijeti li Bosni i Hercegovini rat, odgovario je primjerom iz prošlog rata.

“Moj otac dok se pripremao za odbranu, dok je radio ozbiljne pripreme za odbranu, je govorio mirno spavajte, neće biti rata, u namjeri da zaustavi emocije ljudi i da spriječi takav razvoj prilika. I rekao je nešto što mu prebacuju. Ja mislim da neće biti rata, ali da ne bilo rata moramo biti spremni na njega. Dakle jedan od ključnih momenata i tog ispipavanja i ispitivanja dokle se može ići jeste ustvari naš odgovor. Dakle ako ne želite sukob morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. Ja mislim da su ljudi, ogromna masa njih, spremni na sve da ne dopuste da se teritorijalno BiH dalje dijeli. Dakle da neka Srebrenica, Tomašica, Brčko ne bude u kontekstu BiH, da to bude velika Srbija, sasvim sigurno će se uvući postepeno u sukob, možda ne naglo i ko zna kad će se to i kako završiti. Bošnjaci i bosanski patrioti nemaju alternativu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina”, izjavio je on.

Izvor: Klix.ba