Konjević poljem se širi miris ljiljana

0
859
blank

Nakon što su u rano subotnje jutro bageri srušili ilegalno izgrađeni objekat u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, čime je okončana njena dvodecenijska pravna agonija, ova hrabra žena nije puno čekala da zajedno sa svojom djecom poduzme konkretne korake na prenamjeni njenog zemljišta.

Naime, parcelu koju je nekad zauzimao beton nana Fata je uzorala, a prema riječima njene kćerke Hurije Karić na ovom mjestu bi u dogledno vrijeme trebale procvjetati lale. Iako bez formalnog obrazovanja, mudra nana Fata odlučila je posaditi cvijeće na mjestu gdje se nalazila nelegalno sagrađena pravoslavna crkva čime šalje simoboličku poruku da je za mir i uvažavanje.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu crkva u dvorištu nane Fate Orlović trebala je biti uklonjena još prošle godine, ali nadležni za rušenje su se pravdali da zbog pandemije koronavirusa nisu u mogućnosti početi s implementacijom presude. To je tek učinjeno 5. juna ove godine.

Valja istaći i to da je nana Fata u ratu izgubila muža Šaćira te više od 20 članova familije, ali je sa sobom kao podršku imala sedmero djece koji su se zarekli da će nastaviti pravnu borbu ako nana Fata za života ne doživi uklanjanje crkve s njenog posjeda.

Uz Božiju pomoć, dočekala je!

blank

Izvor: Stav.ba