KOSOVO I ALBANIJA ZABRINULI BEOGRAD: Potpisano 13 sporazuma i protokola o saradnji između dvije države

0
1203
blank

U albanskom gradu Elbasanu danas je održan sedmi zajednički sastanak Vlada Albanije i Kosova na kome je potpisano više sporazuma o saradnji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Albin Kurti fokusirali su se na saradnju dvije zemlje i potpisane sporazume.

Rama je rekao da je potpisan niz veoma konkretnih sporazuma između dvije zemlje, istakavši dogovor da se odmah krene sa radom na studiji izvodljivosti željezničke pruge Drač-Priština.

“Takođe želim da istaknem sporazum koji carinsku saradnju podiže na novi nivo, dugogodišnji legitimni zahtjev vremena, izvoznika i uvoznika sa obje strane granice, koji će biti direktni korisnici, ali i privrede. Želio bih da istaknem šta je zajednički cilj ne samo dvije vlade, već i Albina i mene, da što više proširimo mrežu zajedničkih konzularnih službi na osnovu nekih pozitivnih modela“, rekao je Rama.

Dodao je da je odlukom dvije Vlade odlučeno da se formira Sekretarijat za koordinaciju dvije vlade u funkciji svih sporazuma i svih obaveza između dvije zemlje.

Povodom inicijative “Otvoreni Balkan“, Rama je rekao da “svakako imamo dva pristupa, stavove, različita mišljenja, ali s druge strane, i vi i svi treba da se naviknete na to da možda ne mislimo isto o svim stvarima, ali to nas ne spriječava da uložimo sve naše napore da zajedno uradimo pravu stvar za budućnost naše dvije zemlje“.

Kosovski premijer Kurti je rekao da će kroz danas potpisane sporazume i uz implementaciju postojećih sporazuma između dvije vlade dodatno biti povećana saradnja „za više pravde, jednakosti, razvoja i blagostanja za sve Albance sa obe strane granice i u cijelom regionu“.

“Saradnja naše dvije Vlade će ojačati naše države i ostvariti snove građana da ponosno žive u svojoj zemlji. Osim toga, ovaj sastanak naše dvije vlade i potpisani sporazumi su na horizontu integracije u Evropsku uniju, koja je naša sudbina. Što budemo integrisaniji, to će biti bolje za građane i biće ubjeđeniji i ohrabreniji da grade svoje živote i živote svojih porodica u svojoj zemlji“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da su istorijska, kulturna i jezička veza između dve zemlje jaka obećavajuća čvorišta za povećanje trgovinske razmene i produbljivanje ekonomske saradnje.

“I današnji sastanak je pokazao da je moguće da Kosovo i Albanija razgovaraju, planiraju, dogovaraju se i bez razmišljanja i bez pominjanja severnog suseda Republike Kosovo“, rekao je Kurti, odgovarajući na pitanja o inicijativi “Otvoreni Balkan“.

Potpisano je 13 sporazuma i protokola o saradnji između dve zemlje, kao sto je protokol o saradnji za uspostavljanje Međuvladinog koordinacionog sekretarijata, memorandum o studiji izvodljivosti za izgradnju i rehabilitaciju železničkog segmenta Drač-Priština, sporazum o međusobnom olakšavanju carinskih procedura, sporazum o carinskim procedurama za dobijanje dozvola za privremeni boravak, za otvaranje zajedničkog graničnog prelaza Šištavec (Kukes) – Kruševo (Dragaš) i drugi sporazumi.

U Elbasanu je danas održan i Poslovni forum Albanija-Kosovo, uz učešće Rame i Kurtija i predstavnika biznisa.

Izvor: Anadolija