Kosovo zaoštrava mjere, izlazak moguć na sat i po vremena dnevno, i to po JMBG

0
1051
blank
Foto: nex24

Ministar zdravlja Kosova u ostavci Arben Vitia je saopćio da su njegovo i druga ministarstva u saglasnosti sa gradonačelnicima svih 38 opština na Kosovu donijeli odluku o daljem zaoštravanju mera u cilju prevencije od koronavirusa. Mere stupaju na snagu 15. aprila ove godine sa početkom u 6 sati.

“Donijeli smo odluku koja uključuje nove mere prevencije zaraze korona virusom. Pažnja u sledećim danima treba da bude pojačana. Ne treba i ne smijemo da tolerišemo ni najmanje koncesije kada su u pitanju naši građani. Nadležni organi će se starati da se ove mere striktno sprovode”, kazao je Vitia.

Ovim odlukama se zabranjuje kretanje lica sem onih starijih od 16 godina, kojima se dozvoljava kretanje od sat i po u cilju snabdijevanja prehrambenim proizvodima i lekovima ili za usluge u bankama.

“To kretanje može da traje sat i po tokom dana, prema redosledu koji zavisi od poslednje cifre matičnog broja svakog pojedinca. Za strance koji nemaju kosovske lične karte njihovo kretanje će se omogućiti na osnovu posljednje cifre njihovog pasoša”, kazao je Vitia.

Takođe je zabranjeno druženje sa drugom osobom sem ako se radi o osobi sa posebnim potrebama i onima mlađim od 16 godina, pod uslovom da su u društvu osobe iz iste porodične zajednice.

“Zbog velike opasnosti za stare osobe, molimo osobe starije od 65 godina da ne izlaze iz svoje kuće ili stana sem u hitnim i neizbežnim slučajevima”, kazao je Vitia.

Nadležna ministarstva će sačiniti posebne uredbe o ograničenjima i slobodama u snabdijevanju robom i drugim pitanjima koje će sutra biti dostupne javnosti i dio su današnje odluke, kazao je ministar zdravlja Kosova.

Izvor: Beta