Kosovska ministrica pravde Haxhiu: Za genocid nije kriv samo Mladić, već i Srbija

0
846
blank

Ministrica pravde Kosova Albulena Haxhiu ocijenila je da je vest o potvrđenoj doživotnoj kazni ratnom zločincu i jednom od rukovodioca genocidom u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću, sigurno dobra vest ne samo za hiljade porodica koje su izgubile svoje najmilije, već i za samu međunarodnu pravdu, prenosi Anadolija.

Haxhiu je navela “da za ovaj zločin nije kriv samo Mladić, već i sama Srbija kao odgovorna i planer ovog genocida”.

“Država Srbija pod vođstvom Slobodana Miloševića počinila je genocid i na Kosovu, pored prethodnog u Bosni i Hercegovini. Zločini počinjeni u ove dve države nisu pojedinačni, bili su planirani i naređeni od same srpske države”, napisala je Haxhiu na svom Facebook profilu.

Ona je poručila da je s tim u vezi neophodno da Kosovo, pored državne evidencije kroz Institut za ratne zločine i jačanje pravosudnih institucija koje se bave ratnim zločinima dobro pripremi optužnicu za genocid protiv Srbije “kako bi pravda došla na svoje mesto za hiljade ubijenih, hiljade silovanih žena i muškaraca, hiljade spaljenih i uništenih kuća, mnogo opljačkane imovine i čitavog naroda proteranog sa svoje zemlje”.

Izvor: Anadolija