Kosovska policija: Nismo poslali specijalne snage na sjever države

0
379
blank

Iako se u pojedinim srbijanskim medijima pojavila informacija da se specijalna jedinica kosovske policije “ROSU” uputila ka sjeveru ove države, stiglo je saopćenje u kojemu se negiraju takve tvrdnje.

Kosovska policija se oglasila saopćenjem u kojem navode kako imajući u vidu trenutnu situaciju i razvoj događaja u zemlji policija ima svoje planove za očuvanje ustavnog poretka kao i očuvanje javnog reda i mira u zemlji.

“Kosovska policija kontinuirano prati razvoj događaja u zemlji, uključujući nedavna dešavanja u sjevernom dijelu Mitrovice, te je napravila stručne procjene u skladu s kojima poduzima potrebne, razumne i zakonske mjere za rješavanje sigurnosne situacije i profesionalnu reakciju u slučaju narušavanje sigurnosti građana ili ustavnog poretka”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako će prema potrebi policija angažirati svoje osoblje kako bi se zagrarantovala sigurnost u državi ali da nema angažmana na sjeveru zemlje:

“Policijske jedinice javnog reda i granične jedinice po službenoj dužnosti kreću se ovisno o obavezama i policijskim zadaćama, ali nema angažmana niti upućivanja specijalnih jedinica prema sjeveru Mitrovice, kako je objavljeno u medijima”, ističu iz kosovske policije.

Podsjetimo da su danas Srbi, pripadnici kosovske policije, skinuli svoje uniforme, čime su simbolično pokazali svoju odluku da izađu iz kosovskih institucija.

To je uslijedilo nakon sastanka u Zvečanu, gdje su politički predstavnici Srba sa Kosova odlučili da napuste sva mjesta koja su imali u kosovskoj vladi.

Izlazak Srba iz kosovske policije uslijedio je nakon suspenzije komandanta za Sjever Kosova, koji je odbio da pripadnici policije na Sjeveru uručuju opomene i oduzimaju vozila koja nemaju registarske oznake RKS.