Kosovska policija: Srbi su se zabili u policijski automobil nakon čega smo uzvratili vatrom

0
137
blank
Foto: AP

Nakon incidenta koji se dogodio danas na Kosovu u blizini Leposavića gdje su ranjena dva muškarca srpske nacionalnosti oglasila se i policija Kosova.

Kako stoji u saopćenju, u jedinicu kosovske policije su mladići udarili automobilom te se nisu htjeli zaustaviti. Upravo to je izazvalo reakciju policijskih snaga. Policija je saopćila da su životi policajaca bili direktno ugroženi te da su pucali kako bi neutralisali opasnost.

“Policijska jedinica je po službenoj dužnosti bila određena na kontrolnoj tački, sa ciljem čuvanja javnog reda i sigurnosti kao i sprečavanje kriminala i krijumčarenja. Policijska jedinica koja se nalazila na kontrolnoj tački je tokom obavljanja policijskih dužnosti pokušala da zaustavi vozilo koje je tokom kretanja udarilo vozilo Policije Kosova, direktno ugrozivši i živote policijskih službenika, koji su sa ciljem neutralisanja opasnosti po njih, pucali iz vatrenog oružja”, navodi se.

Osumnjičeni su uspjeli napustiti mjesto događaja.

“Osumnjičene osobe su se zajedno sa svojim vozilom udaljile s mjesta događaja, dok se u vezi sa ovim slučajem provode očevidne radnje, u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim tijelima. Povodom slučaja, Policija Kosova je također obavijestila Inspektorat policije Kosova za daljnje postupanje”, navodi se dalje u saopćenju.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković danas je kazao da su pripadnici specijalne policije ROSU pucali na punktu na Bistričkom mostu oko 11.30 sati na automobil u kojem su bila dvojica Srba te da je jedan od njih ozlijeđen.

“Delević je pogođen u lijevu stranu grudnog koša i ima prostrijelnu ranu s kojom je hitno prevezen u bolnicu u Kraljevu. Njegov suvozač Dušan S. srećom nije ozlijeđen, dok je cijeli automobil izrešetan”, rekao je Petković.

Petković je tvrdio da su pripadnici Rosu pucali na srpski automobil i Srbe u njemu samo zato što nisu htjeli dopustiti da ih policija maltretira bez ikakve osnove i razloga.