Kosovska zastupnica pisala Dodiku: Ako možemo imati ured u Beogradu, zašto ne i u Sarajevu?

0
263
blank
Screenshot

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje zatražila je od bh. političara osnivanje ureda za veze u Sarajevu, kakav Kosovo ima u Beogradu, koji, kao ni Sarajevo, nije priznao nezavisnost Kosova. Tim povodom ona je pisala i Miloradu Dodiku.

Balje je u intervjuu za Al Jazeeru kazala da je uputila pismo sa zahtjevom za osnivanje ureda, putne olakšice i bezvizni režim, između Kosova i Bosne i Hercegovine na mnoge adrese u Sarajevu, od premijera do ministara, ali da joj, osim člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, niko nije odgovorio.

Naglasila je i kako nije tražila priznanje nezavisnosti Kosova nego praktične stvari za svoje građane.

“Pisala sam otvoreno pismo Dodiku jer su mi svi rekli da je on problem, ali sam dodala i Ministarstvo vanjskih poslova BiH i sve druge nadležne važne adrese. To sam uradila uz podršku premijera i vlade Albina Kurtija. Reagovao je samo Dodik, koji je rekao: ‘Ko je tamo neka poslanica s Kosova koja želi da mi priznamo Kosovo?’. Niko od drugih bh. političara nije mi odgovorio. Nisam govorila o priznavanju, samo o olakšicama za putovanje. Ako možemo s Beogradom, zašto ne možemo sa Sarajevom”, upitala je Balje.

Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost Kosova, a građanima s kosovskim putnim ispravama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza. Balje ističe kako je pitanje vremena kada će Kosovo priznati i Beograd i Sarajevo, te da Bošnjaci na Kosovu vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju matičnu državu.