Kosovski policajac ranjen kod Zvečana, nepoznati napadači pucali na patrolu

0
301
blank
Foto: Visar Kreyeziu / AP

Kosovski policajac je ranjen sinoć oko 23 sata u selu Srbova u općini Zvečan, saopćila je Policija Kosova.

Kako su naveli, policijsku patrolu koja je bila na redovnoj dužnosti napale su nepoznate osobe naoružane dugim cijevima koje su se nalazile u vozilu “audi” sa srbijanskim registarskim oznakama – Kosovska Mitrovica.

“Usljed incidenta lakše je povrijeđen pripadnik Kosovske policije, a na policijskom automobilu je pričinjena značajna materijalna šteta. Policijske jedinice izašle su na mjesto događaja radi obavljanja uviđaja, a povrijeđenom policajcu je pružena ljekarska pomoć”, saopćila je policija.

Do napada je došlo iste večeri kada je policija poslala pojačanje na sjever Kosova nakon više incidenata zabilježenih posljednjih dana zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom, koji su zakazani za 18. decembar.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiriju općina na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18. decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o registarskim tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.