Kurti: Djetinjast je zahtjev Srbije da formiramo ZSO, ako to žele neka priznaju Kosovo

0
497
blank
Foto: Facebook/Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je da je zahtjev Srbije da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO) “djetinjast”, prenosi Gazeta Express.

“Ne možete postavljati djetinjaste zahtjeve u dijalogu. Beograd to radi. To znači da želim ovo za sebe. Ne možeš postavljati djetinjaste zahtjeve, ja želim, a ne gledam šta ti želiš. Dakle, morate zamisliti šta će se desiti ako se ista stvar dogodi i vama. To uvijek treba tako predstavljati, jer je to još jedan način da se malo duže razradi reciprocitet kao zdrav princip dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da bi Srbija, ako stvarno želi ZSO, trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

“Da Srbija zaista želi ZSO, prva stvar koju bi trebalo da uradi je da prizna nezavisnost Kosova. Nama ovo ne treba, a oni ono ne žele i ne moramo tom pitanju dajemo toliki prioritet”, rekao je Kurti.

Kurti je upitao i zašto je Srbija čekala da na vlast dođe najveći protivnik ZSO-a da bi se to pitanje sprovelo.

“Ne možete tražiti u dijalogu stvari koje niste voljni da zamislite da implementirate u svom domu. Politika je ozbiljna profesija, razgovori i pregovori također. Da li je tačno da je Srbija čekala da ja postanem premijer da bi to sprovela? Pa su čekali da to sprovede najveći protivnik ZSO-a. Oni ne žele ZSO kao vrijednost za sebe, već kao oružje protiv Kosova”, rekao je Kurti na sjednici Skupštine, prenio je Kosovo online.