Kurti pozvao Albance u Srbiji da se odazovu popisu

0
379
blank
Foto: Facebook/Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je video porukom Albance u Srbiji, a posebno u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da učestvuju na popisu stanovništva koji je u Srbiji počeo jučer.

Kurti je u poruci naveo da se Albanci koji žive u Srbiji u “kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom“ i sa, kako je kazao“ pasivizacijom njihovih adresa“, javlja portal KoSSev.

Kazao je da popis za Albance “nije samo pitanje statistike“, te pozvao građane da na “pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca“.

“Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice”, naveo je on.

Pozvao ih je “da na pritisak odgovore registracijom“ i da, kako je naveo odgovore na pasivizaciju registrujući svakog Albanca – one koji su sa privremenim mjestom boravka u dijaspori i na Kosovu“.

U Srbiji je 1. oktobra počeo popis stanovništva i imovine i trajaće do 31. oktobra.

Politički lideri Albanca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe su prethodno pozvali sunarodnike da se odazovu popisu, za razliku od prethodnog koji su bojkotovali.