Kurti: Putin želi sukob na Kosovu, opsjednut je našom zemljom

0
242
blank
Foto: Twitter

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin želi sukob na Kosovu. Kurti kaže da Putinu smeta uspjeh Kosova i saradnja sa Zapadom pa ga pokušava destabilizirati.

“Putin želi potaknuti sukob na Kosovu. Oprezni smo, ali se nikada ne bojimo. Putin je opsjednut našom zemljom. Zadovoljan je neuspjehom zapadnih intervencija u Iraku i Afganistanu. Ljuti ga što je intervencija bila uspješna na Kosovu”, rekao je Kurti u intervjuu za švicarski list Blick.

Kurti je u Davosu u Švicarskoj kako bi prisustvovao Svjetskom ekonomskom forumu. Premijer Kosova također je upitan o zahtjevu da se poveća broj snaga KFOR-a na Kosovu. Kurti kaže da je pokazao interes za to, ali to ovisi o NATO-u.

“Signalizirao sam svoj interes za povećanje NATO trupa, ali naravno da je na NATO-u da odluči. Mislim da bi činjenica da imamo većeg susjeda koji nas ne priznaje i koji sve više surađuje s Kremljom trebala potaknuti NATO da poveća svoju prisutnost. Time se smanjuje vjerojatnost sukoba”, rekao je Kurti.

Kurti je također govorio o mogućnosti postizanja sporazuma između Kosova i Srbije. Optimist je da se to može postići u roku od nekoliko mjeseci, “ako postoji volja za dogovorom s obje strane”.

“Optimist sam da se dogovor može postići u roku od nekoliko mjeseci ako postoji volja za dogovorom i podrška demokratskog Zapada, odnosno EU, NATO-a, SAD-a i Velike Britanije. Izrazio sam spremnost da to učinim. No, za dogovor je potreban pristanak obiju strana. Da bi imala dugoročni mir, sigurnost i regionalnu stabilnost, Srbija se mora distancirati dva puta: od prošlosti, Miloševića i sada od Putina. Jer Srbija je sve bliža Rusiji. Putin želi potaknuti sukob na Kosovu”, rekao je Kurti.

Govorio je i o napetostima na sjeveru Kosova krajem prošle godine, kao i o povlačenju Srba na sjeveru iz institucija Kosova.

“Stanje je trenutno mirno, naša policija je prisutna. I na kraju, javno sam pozvao sve Srbe na Kosovu da se prijave za posao u javnim službama, na primjer u policiji. Nakon što su srbijanski dužnosnici podnijeli ostavke zbog napetosti na sjeveru. Nije mi namjera da Srbe zamijenim Albancima. Želim Srbe na tim pozicijama”, rekao je Kurti.