Kurti: Sastanak nije uspio zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO

0
173
blank
Foto: Twitter/Josep Borell

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s premijerom Kosova i evropskim zvaničnicima neuspješno završeni.

“Razgovori su neuspješno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje prijedloge. Na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisne prijedloge EU-a. Kurti ne želi i sastanak je okončan”, rekao je poslije sastanka Vučić.

Dodao je da kosovski premijer izbjegava formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom.

“Srbija ne bježi od svojih obaveza, ali mi i EU smo rekli kakav je hodogram. Taj prijedlog, uprkos tome što on nije nimalo lak, mi smo prihvatili, a Kurti je to odbio” poručio je Vučić.

Pojasnio je da se evropski prijedlog odnosi prije svega na formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, što, kako tvrdi srbijanski predsjednik, kosovska strana odbija, prenosi Anadolija.

“Ne vjerujem da je ovo kraj svijeta. Čut će se odgovor ko je zaslužan, odgovoran. To je nešto što mora da se dogodi. Za nas je važno da nastavimo da razgovaramo”, kazao je Vučić.

Poslije odvojenih sastanaka, u Briselu je u četvrtak održan trilateralni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Kosova Albine Kurtije sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru novog runde dijaloga Beograda i Prištine.

Na sastanku koji je oko dva sata trajao su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Albin Kurti, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kurti: Sastanak nije uspio zbog uslovljavanja Srbije da se formira ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da sastanak u Briselu nije dao nikakav rezultat zbog uslovljavanja Srbije i podrške tom prijedlogu od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom kao preduslov za ostvarivanje drugih sporazuma.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je on na sastanku predstavio predlog narednih koraka u primeni Sporazuma iz Brisela i Ohrida, da srpska strana nije imala nikakav prijedlog, javlja Beta.

Dodao je da on kao premijer Kosova ne može da prihvati prijedlog Srbije da se prvo krene sa formiranjem Zajednice, kao preduslov za primjenu drugih sporazuma.

“Od 39 sporazuma, ne može se izabrati samo jedan i postaviti kao kola ispred konja“, naveo je Kurti.

Izvor: Agencije