MAGAZINE TIME: On je jedan od 10 najtraženijih geopolitičkih bjegunaca na svijetu

0
1005
blank

Magazin Time svrstao je kosovskog premijera Ramusha Haradinaja među pet najtraženijih “geopolitičkih bjegunaca” 2018. godine, prenosi Kossev.

Premijer Kosova je na istom spisku sa drugim svjetski poznatim bjeguncima, uključujući i katalonijskog regionalnog predsednika Carlesa Puigdemonta, zatim Fethullaha Gülena, osnivača Wikileaksa Juliana Assangea i bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Saakašvilija, piše kosovska Gazeta Express.

Time piše da su “u vrijeme povećane geopolitičke drame ove osobe privukle pažnju svijeta”, kao i da njihove specifične priče govore o stanju svijeta 2018. godine.

Pročitajte kompletan profil Time-a o Ramushu Haradinaju:

Kosovski premijer postao je poznat krajem devedesetih, tokom sukoba. Komandant Oslobodilačke vojske Kosova optužen je da je predvodio mučenja i ubistva Srba, ali s obzirom na nedostatak dokaza, UN ga je dva puta oslobodio optužbi za ratne zločine – 2008. i 2012. godinie. To nije bilo dovoljno dobro za Srbiju, koja odbija da prizna Kosovo kao nezavisnu naciju i želi da Haradinaj bude izručen kako bi se suočio sa pravdom na njenim sudovima. Nije samo Srbija ta u kojoj se Haradinaj suočava sa pravnim izazovima. Na zahtev zapadnih saveznika i pomoću sredstava EU, kosovski parlament se 2015. godine složio da uspostavi poseban sud za ratne zločine sa sjedištem u Holandiji, ali djelujući pod nadležnošću Kosova – korak koji se umnogome smatra da će biti od koristi u pomaganju stabilizacije balkanske geopolitike. Tek sada kada su optužnice spremne, Haradinaj i drugi članovi kosovske političke elite traže načine da zaustave istrage. Sjedinjene Države i EU – koje su vodile kampanju bombardovanja NATO-a protiv srpskog Slobodana Miloševića u ratu – besne su na ono što Kosovo percipira kao pokazivanje zapadnih normi i vrijednosti. Možda Haradinaj i njegovi saveznici misle da je Kosovo premalo za brigu važnih geopolitičkih sila; stvarnost je takva, da bi sačuvali mir, ne mogu sebi da priušte da ne mare za to.