Mesić: Srbija vojskom ne može na Kosovo, niti može nametnuti svoje rješenje

0
978
blank
Foto: Kosovo Online

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je da Srbija nastavlja da drži glavu visoko uprkos neuspjehu u naporima da region drži pod kontrolom kroz rat, ali prema njegovim riječima, “ova država mora da shvati da više ne može sa svojom vojskom da okupira Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rješenje“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako navodi “teškoća našeg regiona je u tome što Srbija kao društvo nije uspjela u onome što su Nijemci razumjeli poslije Drugog svjetskog rata”.

“Poteškoća našeg regiona je da Srbija, kao društvo, nije uspjela ono što su Nijemci shvatili poslije Drugog svjetskog rata. Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Nijemci su doživjeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći dio njih je podržavao Hitlera iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživjela katarzu. Ona optužuje Miloševića, ne zato što je išao u rat već zato što nije u ratu pobijedio i sad se neki ne mogu složiti sa tim da shvate da su išli pogrešnim putem i da treba da otvaraju saradnju sa susjedima”, rekao je Mesić.

Kako ističe Mesić, “iluzije su da neka politika u Srbiji može bilo šta prema Kosovu”.

“U Srbiji se niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju. Niti Srbija vojskom može okupirati Kosovo niti na bilo koji način može nametnuti svoje rješenje Kosovu. Priče o tome kako je to ‘srce Srbije’ ili ‘njena duša’ može stvarati neke reminiscencije, ali treba stvari gledati u sadašnjem kontekstu”, kazao je Mesić.