Mustafa Cerić: Moj sultan je u Briselu, nije više u Istanbulu

0
1784
blank

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa i nekadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ponovio je u svom obraćanju Bošnjacima i Bosancima kako je njegov i njihov sultan sada u Briselu, a nije više u Istanbulu.

On se prisjetio tog svog komentara izrečenog prije više od 10 godina i poručio da ima potrebu da ponovi svoj stav iz nekoliko razloga.

“Prije svega zato što mi se čini da u posljednje vrijeme neki Bošnjaci/Bosanci tu činjenicu ne razumiju, ili se prave da ne razumiju, ili razumiju, ali je zaboravljaju. Oni koji to ne razumiju, valja ih urazumiti, oni koji se prave da ne razumiju, valja upozoriti, a oni koji zaboravljaju, valja ih podsjetiti da je Brisel glavni grad Evropske unije, gdje stoluje i naš sultan. Nekad je to bio Istanbul, ali više nije. Ankara je glavni grad, ali samo Republike Turske. Bosna je uvijek bila dio velikog civilizacijskog svijeta od rimskog i otomanskog do austrougarskog i komunističkog carstva takozvane internacionale. No, Bosna je u svim tim carevinama bila uvijek svoja na svome i znala je čuvati svoj bosanski ponos i svoju bosansku čast i slobodu. Nijednoj carevini nije bilo lahko s Bosnom, jer Bosna je oduvijek bila zemlja heretika – religijskih i političkih. Ali, Bosni je uvijek bilo teško kad je ostajala sama sa svojim susjedima s njene lijeve i s njene desne strane, susjedima koji nisu nikad odustali od toga da joj uzmu dušu i ubiju tijelo”, istakao je Cerić.

On smatra da se BiH i sada nalazi u tom stanju i da je način da se spasi upravo da, kao i dosad, postane dio velikog, univerzalnog civilizacijskog svijeta.

Za takav svijet ističe da se u njemu i najbolje snalazi, “jer ima takvu dušu, koja nema straha od mnoštva različitosti, niti ima kompleks od velikih nacija i država”.

“Bosna se uvijek osjećala ravnopravnom bez obzira na veličinu moćnih nacija i država, ali se nije ni oholila pred malim i nemoćnim”, navodi Cerić.

U povodu današnjeg predstavljanja Strategije za proširenje EU poručio je da je “Bosna sazrela da bude ravnopravni član velike evropske familije pod uvjetom da Bošnjaci/Bosanci razumiju i prihvate da im je sultan u Briselu, a ne negdje drugdje. Šta to znači? To znači da Bošnjaci/Bosanci – političari ostave džamijski mihrab imamima i hatibima”, ukazao je dr. Cerić.

On primjećuje da u posljednje vrijeme neki bošnjački/bosanski parlamentarci hodaju po dijaspori i “vaze iz mihraba umjesto da se druže sa svojim kolegama u Briselu i prenose im bosanske političke i kulturne poruke tako da našem sultanu u Briselu bude jasno da se u Bosni ne podiže nikakav ‘khilafet’, već se u Bosni podiže pravna država po principu jedan čovjek-jedan glas, kao što je to svugdje u svijetu”.

Pohvalio je učešće premijera Denisa Zvizdića na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kao priliku da naša zemlja bude uračunata u globalni mozaik.

“To bi Bošnjaci/Bosanci trebali da cijene i da podrže. Samo na taj način možemo očekivati da će Bakir Izetbegović biti pošteđen iznenađenja, koje mu je Dragan Čović pripremio u Briselu o bosanskom ‘khilafetu’. Jer, Čović je očito lobirao kod sultana u Briselu za hrvatsku stvar, optužujući Bošnjake/Bosance za ‘khalifat’, dok su Bošnjaci/Bosanci vazili u džamiji iz mihraba prognanim i uplašenim Bošnjacima muslimanima. Naša Kibla u namazu je bila i ostala prema istoku, ali naša politička borba za ličnu slobodu i državnu nezavisnost i suverenost je prema zapadu, jer naš sultan je sada u Briselu. Poruka je jasna: političari, posebno parlamentarci, ostavite mihrab imamima i hatibima. Prihvatite se svoga posla zašto su vas građani izabrali, a to je da komunicirajte sa svojim kolegama u Briselu, da lobirajte kod njih za svoju državu i naciju, da radite svoj posao za koji ste plaćeni, da razbijate predrasude o Bosni i Bošnjacima/Bosancima, koje zlonamjerno šire Dragan Čović i Milorad Dodik. Mi hodže znamo naš hodžinski posao! Ne treba nam nikakva pomoć, pa ni od onih koji su se školovali u KOS-u. Hajde i vi naučite svoj politički posao tako da dušmani ne plaše Evropu od nas, šireći islamofobiju”, naveo je na kraju svoje poruke Mustafa Cerić.