Na današnji dan: Radovan Karadžić izdao Direktivu za uništenje Bošnjaka u Srebrenici

0
242
blank
Foto: ICTY

Na današnji dan prije 28 godina ratni zločinac Radovan Karadžić naredio je snagama bosanskih Srba da eliminišu muslimansko stanovništvo iz enklava Srebrenica i Žepa.

Dokument poznat pod nazivom “Direktiva 7” predstavljao je uvod u genocid koji se dogodio tog kobnog 11. jula 1995. godine.

“Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uslove totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici i Žepi”, navodilo se u naredbi Drinskom korpusu Vojske RS.

U julu 1995. godine, Direktiva 7 pretočena je konkretan plan, čija je realizacija otpočela operacijom kodnog imena Krivaja 95 i završila ubistvom ili nestankom preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim premještanjem do 30.000 bošnjačkih žena, djece i staraca iz enklave.

Apelaciono vijeće je u martu 2019. godine Radovanu Karadžiću, vrhovnom komandantu Vojske RS, izreklo kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Izvor: Radiosarajevo.ba