Nakon ispitivanja / Tužilaštvo BiH traži pritvor za Atifa Dudakovića i ostale

0
766
blank
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, prema Sudu BiH, tokom dana uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih koji su lišeni slobode u predmetu “Dudaković i drugi”, piše Radiosarajevo.ba

Razlozi za prijedlog protivora opisani su u članku 132. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je uputilo prijedlog pritvora legendarnom ratnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću, Ibrahimu Nadareviću i ostalima koji su jučer uhapšeni zbog sumnje da su odgovorni za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Bosanskoj krajini.

Advokat Asim Crnalić za Radiosarajevo.ba je ranije izjavio da se njegovi klijenti Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević nisu izjasnili “na osnov sumnje koje im Tužilaštvo stavlja na teret”, te da je odbrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu. Crnalić je pojasnio da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje.