Otkud bivšem reisu milioni: Pogledajte kakvo bogatstvo posjeduje Cerić

0
1124
blank

Bivši poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić je rođen u mjestu Veliko Čajno kod Visokog 1952. godine. Oženjen je s Azrom s kojom ima sina Kemala i kćerke Adilu i Aminu. Diplomirao je arapski jezik i književnost na Univerzitetu “Al-Azhar” u Kairu, a doktorirao na Univerzitetu u Čikagu.

Kao samostalni kandidat nije uspio osvojiti mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2014., piše BH Dijaspora.

Karijera

Skoro čitavu karijeru, od završetka fakulteta pa do danas, Cerić je proveo kao vjerski službenik. Počeo je kao imam u Bijeloj džamiji u Gračanici, a 1981. je imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu. Nakon toga, 1985. godine i narednu godinu dana bio je predavač na Američkom islamskom koledžu, također u Čikagu.

blank

Nakon što se vratio iz Amerike, prvo je godinu dana bio glavni imam u Zagrebačkoj džamiji, a zatim je radio kao predavač i profesor na Islamskom teološkom fakultetu u Sarajevu do 1991. godine. Sljedeće dvije godine predaje na Institutu za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru u Maleziji.

Za reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH postavljen je 1993. i ostao je na ovoj poziciji narednih 20 godina.

Imovina

Prema zemljišnoknjižnim dokumentima i podacima iz imovinskog kartona iz 2014. godine, zajedno sa suprugom Cerić u Sarajevu posjeduje kuću vrijednu 750.000 KM. Sa bratom je suvlasnik porodične kuće kod Visokog, gdje Cerić ima i zemljište koje je procijenio na 8.000 KM.

blank

Supruga Azra ima tri duluma zemlje na Bjelašnici, sin Kemal ima stan u Austriji od 45 kvadratnih metara, vrijedan 150.000 KM. Kćerka Adila ima stan od 72 metra kvadratna u Sarajevu.

Cerić je pored mjesečne penzije od 2.000 KM prijavio i dodatne naknade i godišnji honorar od 70.400 KM. Otkud bivšem reisu ovolika imovina?