POČELO SUĐENJE VOJNIKU VOJSKE RS: “Kupio” Bošnjakinju, pa je držao zarobljenu, silovao i zlostavljao tokom rata u BiH

0
1123
blank

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje bivšem pripadniku Vojske RS-a Milanu Todoviću za ratni zločin počinjen seksualnim zlostavljanjem na području Foče.

Todović je, prema optužnici, od oktobra 1992. do marta 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na Foču, silovao i prisilio na seksualno ropstvo ženu bošnjačke nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Todović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oštećenu 30. oktobra 1992. “kupio” od drugih vojnika VRS-a, silovao je, da bi je od decembra iste godine pa do 5. marta 1993. prisilio na seksualno ropstvo, držeći je zatvorenu u nehumanim uslovima, i pri tome je fizički i seksualno zlostavljao.

Tužilac Mersudin Pružan je kazao da će navode optužnice dokazati saslušanjem sedam svjedoka, od kojih će jedan biti zaštićeni, a jedan će svjedočiti putem videolinka iz Beograda. On je napomenuo da će uložiti više od 200 materijalnih dokaza, od kojih će se većina odnositi na postojanje širokog i sistematičnog napada na području Foče.

“Nadam se da će Sud BiH uvažiti provedene dokaze i donijeti osuđujuću presudu, kao i odgovarajuću kaznu”, dodao je Pružan.

Odbrana optuženog Todovića nije iznosila uvodnu riječ. Suđenje će se nastaviti 23. marta, javio je BIRN BiH.